vodní mlýn

Bývalý vodní mlýn čp. 7 v Pustovětech stojí v samém středu obce, ve svažitém terénu, poblíž budovy původní školy a dřevěné zvoničky. Vlastní areál tvoří soubor dvou na sebe navazujících staveb v půdorysu připomínající písmeno U. Na jihozápadní straně je do tvaru písmene L situována hlavní budova mlýna s mlýnicí, obytnou částí a průjezdem, který na vlastní objekt mlýna navazuje v úrovni patra, protože směrem k severu terén prudce stoupá. Na severní straně přímo na hlavní objekt s průjezdem přiléhá hospodářská budova, která s ní svírá tupý úhel. Na hospodářskou budovu kolmo navazují menší kamenné klenuté chlívky částečně zahloubené pod svažitý terén. Východně od hlavní budovy mlýna samostatně stojí prostora sklepa s vchodem prolomeným v ohradní zdi. Areál uzavírá na východě kamenná ohradní zeď. Předmětem památkové ochrany je budova mlýna s mlýnicí, obytnou částí a průjezdem, hospodářská budova, chlívky, sklep, ohradní zeď a pozemky vymezeného areálu.