dům

Dům čp. 18 se nachází v exponované poloze, v severní frontě Pivovarské ulice – tj. ulice, vedoucí z náměstí Míru severozápadním směrem. Jde o patrový zděný dům na půdorysu písmene „L“. Průčelí do ulice Pivovarské je trojosé - v přízemí, členěném pásovou bosáží, vyplňují jednotlivé osy jednokřídlé dveře s vyřezávaným sluncovitým motivem, okno a dvoukřídlá dřevěná vrata. Nad dveřmi je na fasádě přiznané torzo pravoúhlého ostění s přetínajícími se pruty; mezi těmito dveřmi a oknem vystupuje z průčelí torzo dalšího ostění – levá strana půlkruhově zakončeného vstupního portálu se sedilií a profilovanou římsou se zubořezem. Ve všech osách patra jsou dvojitá dvoukřídlá okna v šambráně. Ulička mezi domem čp. 18 a sousedícím čp. 28 je rozepřena dvěma mohutnými prampouchy. Fasády domu čp. 18 do této uličky a také do dvora jsou jednodušší, členěné převážně okenními, respektive dveřními otvory. Okna jsou opět dvojitá dvoukřídlá, dveře dřevěné, výplňové konstrukce. V patře západního dvorního průčelí se nachází krytá bedněná veranda. Na severní straně dvora ohraničuje pozemek domu vysoká zeď s dvoukřídlými vraty a dvěma okny, pravděpodobně torzo dříve zde stojící budovy. Část domu do Pivovarské ulice má sedlovou střechu, kolmo se napojující křídlo pak střechu valbovou – obě kryjí bobrovky.