krucifix

Pískovcová socha Ukřižování, na trojdílném podstavci, s reliéfy světců, dat. 1829. Materiál: pískovec, jemnozrnný,bez známek polychromie, zlacené písmo, výška cca 5 m. Na hladké pískovcové základové desce je umístěn trojdílný hranolový podstavec, čtvercového půdorysu. Je sestaven ze soklu, ukončeného oboustranně odsazenou vyžlabenou profilací; dále z hranolového dříku s profilovanou patkou a hlavicí a mírně kónického čtyřbokého pylonu s profilovaným soklem a hlavicí. Vrchol tvoří nízký kříž s postavou Ukřižovaného, trojlistým zakončením ramen a svitkem s iniciálami INRI. Kovová svatozář a Christogram jsou zlaceny. Čelní stěnu pylonu pokrývá mělký reliéf s postavou sv. Jana Nepomuckého a nástroji umučení Krista. Dřík podstavce nese reliéfy Bolestné Panny Marie (čelní strana), sv. Floriána (vpravo) a sv. Antonína Paduánského (vlevo). Zadní strana podstavce je hladká, pylon a vlastní kříž mají zcela hladké provedení, celek je členěn pouze profilovanými římsami a sokly. Sokl podstavce nese na čelní straně vysekaný německý donační nápis: Dieses Kreutz hat Johann Stangler / und Anton Patzel zur Ehre Gottes / errichten lassen amb May / Anno 1829 //.