vodní mlýn

Areál mlýna Pšovka stojí severozápadně od centra města Mělníka a je situován při potoku Pšovka na západní straně Čertovské ulice. Směrem na východ stojí augustiniánský klášter, na západní straně na náspu vede silnice do přístavu a železniční koleje. Násep zabírá část původní mlýnské zahrady a je veden v těsné blízkosti severozápadního nároží obytné budovy mlýna. Dále na západ protéká řeka Labe. Zástavba bezprostředního okolí je již nekvalitní soudobá. Soubor budov mlýna je obehnán ze severovýchodní strany omítnutou ohradní zdí. Na severovýchodě přiléhá k ohradní zdi budova konírny, na kterou jižním směrem navazuje stodola. Na západní straně byly v různých stavebních etapách vystavěny tři budovy vedle sebe - severozápadní obytná budova, uprostřed mlýnice a na protilehlé jihozápadní straně domek sloužící jako šalanda. Šalanda s mlýnicí je spojena přístavkem pro umístění turbíny. Pod přístavkem býval náhon. K jihovýchodnímu průčelí šalandy je přičleněn zděný pilíř brány a pozůstatky dvou stran původní ohradní zdi. Na severozápadní straně u výše zmíněného obytného domu zůstala dochována další část původní ohradní zdi s prolomenou branou. Předmětem památkové ochrany je obytná budova, budova mlýnice, budova šalandy, konírna, stodola, ohradní zeď s branami a pozemky vymezeného areálu.