krucifix

Krucifix je situován ve východní části obce při hlavní komunikaci na Čáslav a při odbočce na Plhov, na pozemku západně od domu čp. 86. Stojí na vybetonované ploše obdélného půdorysu, ohrazené kovanou ozdobnou mřížkou a obklopené čtyřmi vzrostlými stromy. Mřížové zábradlí sestává z vertikálních prutů zakončených hroty v podobě násady kopí. Zábradlí spojuje v horní části horizontální pás; každý prut je v této úrovni doplněn ozdobnými zaoblenými prvky (v celkovém tvaru připomínajícím čtyřlist). Pevnější vertikální pruty konstrukce zábradlí na okrajích a uprostřed delších stran zakončují piniové šišky. Čelní západní stranu tvoří stylově shodná dvoukřídlá vrátka. Před mřížkou na hlavní západní straně je kamenný schod zapuštěný v zemi. Hranolový litinový podstavec kříže stojí na nízké vápencové podnoži. Dřík podstavce spočívá na dvou stupních soklu. Železnou konstrukci dříku vyplňují obdélné litinové nápisové desky s ozdobnými růžicemi v rozích. Desky jsou zasazeny v obdélných rámcích. Na čelní západní straně je nápis - v horní části text z Bible: Poďtež ke mně w šickni, kteřjž pracugete a / obtjženi ste, a gá wás očerstwjm. / Mat. 11. 28. /, ve spodní části pod vodorovnou dělící čárou dedikační nápis: Obětowáno pro čest a chwalu Božj / od sausedu Čerweno = Janowickych. L. P. 1849. Na jižní straně vyniká nápis s podlomením: O wj w šicknj kteřjž gdete cestau, / pozorugte a wizte gestli bolest / gako bolest má. / Jerem. 1. 12. Na severní straně: Otče w ruce twé / poraučim ducha sweho. / Luk. 22. 46. Na zadní východní straně: W Prawdě neduhj naše on nesl / bolestj naše on snašel. / Jan. 53. 4. Písmo i růžice mají pozůstatky zlacení. Dřík zakončuje výrazná profilovaná římsa. Sokl krucifixu s projmutými stranami, které se směrem vzhůru zužují, spočívá na dvou obdélných stupních. Samotný litinový kříž je jednoduchého tvaru, na zadní nepohledové straně s pravoúhle zalomenými stranami. Litinová socha Ukřižovaného i tabulka s nápisem IN/RI v nadhlaví je novodobě pozlacena. Kristus je ztvárněn v klidném klasicizujícím pojetí, s hlavou mírně nakloněnou doprava. Na hlavě má trnovou korunu a bederní roušku převázanou na levém boku. Nohy jsou přibity vedle sebe dvěma hřeby. Předmětem ochrany je litinový kříž s litinovým podstavcem a korpusem Krista a s ozdobným oplocením na příslušném pozemku.