vodní mlýn

Bývalý vodní mlýn čp. 4. (Panský mlýn) ve Starosedlském Hrádku stojí na západním okraji obce, při toku Hradeckého potoka, v blízkosti bývalé tvrze a Hradeckého rybníka. Historicky mlýn patřil k areálu tvrze s rozsáhlým hospodářským dvorem, jehož součástí, kromě předmětného mlýna, byly ještě budovy chlévů, sýpka, bednárna čp. 3 a v současnosti zaniklá stodola a nedávno zbořený pivovar čp. 5. Pozemek mlýna (rovněž i původní bednárny čp. 3 a zaniklého pivovaru čp. 5) odděluje od komplexu tvrze místní komunikace procházející obcí. Areál mlýna tvoří soubor dvou samostatných staveb, volně rozmístěných v mírně klesajícím terénu směrem k jihu, k Hradeckému potoku. Budova mlýna, situovaná v jižní části, je orientovaná severním okapovým průčelím do prostoru čtvercového dvora. Na západní straně dvora stojí hospodářská budova. Protilehlý prostor na východě původně doplňovala přízemní stavba chlévů, ze které se dochovalo pouze torzo zdi. Jižní a západní část celého mlýnského areálu zaujímá zahrada. Náhon, který odebíral vodu z Hradeckého rybníka, je dlouhý 60 m a z větší části zahloubený do země. Na východě vymezuje areál ohradní zeď vystavěná z kamenného a cihlového zdiva. Kulturní památkou je je mlýn, hospodářská budova a ohradní zeď s náležejícími pozemky.