vila

Rohový, částečně podsklepený, dvoupodlažní dům, situovaný podélně podle městské komunikace v severozápadním rohu bývalé parcely. Parcela je mírně svažitá směrem k severu a dům stojí na jejím dolním konci. Půdorys je tvořen dvěma na sebe kolmými hmotami s prosklenou verandou při jižní straně domu. Jedná se o členitý půdorys se dvěma nadzemními a jedním podzemním podlažím. V ustupujících částech patra jsou nad přízemím střešní terasy. Fasáda domu je tvořena bílou jemně strukturovanou omítkou, která je doplněna prvky z režného zdiva. Podezdívku tvoří režné cihlové zdivo. Okna i dveře jsou dřevěné s výjimkou kovové rozkládací stěny verandy a vyklápěcích oken. Bíle omítnuté překlady suterénních a garážových oken jsou začleněné do režného zdiva. Hlavní vstup je obrácen do Karlštejnské ulice. Vstupní dveře se nacházejí na podestě sedmi schodů nad úrovní terénu. Celá tato plocha je zastřešena markýzou, která je vykonzolována přes hranu objektu. Do konzoly směřuje sloup z režného zdiva. Podestu rámuje trubkové zábradlí tvořené dvěma pruty. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé, zhotovené ze dřeva, se skleněnou výplní. Dveře i ostatní vnější truhlářské a zámečnické výrobky jsou natřeny tmavě zelenou barvou. Dominantu celého objektu tvoří jižní průčelí s podélnou zimní zahradou, která je na východní straně zakončená půlkruhovou apsidou, která vystupuje z obrysu budovy. Středem půlkruhu prochází ocelový sloup, který pokračuje nad střechu, kde sloužil jako vlajkový stožár. Severní průčelí je dvouosé, s garáží umístěnou severozápadním směrem, která je oproti západní straně o patro snížená. Vjezd do garáže zakrývají velká dvoukřídlá dřevěná vrata. Nad vraty fasádu zdobí bíle omítnutý překlad. Nejníže položená jsou tři horizontálně pojatá suterénní okénka s bíle omítnutými překlady. Nad nimi se nachází dvě přízemní obdélná vertikálně umístěná okna, která jsou zakryta mřížkou. Nejvýše se nalézají dvě obdélná vertikálně položená okna s jednou skleněnou deskou. Celé průčelí přízemí, v jehož úrovni pokračuje i garáž, je zhotoveno z režného zdiva. Kontrastem k přízemí je pak první patro bíle omítnuté. Jižní průčelí je značně rozdílné vzhledem k severnímu průčelí. Dynamicky se otevírá do zahrady a tvoří dominantu celého objektu. Jižní stěna je rozdělena čtyřmi balkónovými dveřmi s dřevěnou roletou, která ústí na prosklenou zimní zahradu. Zimní zahrada je podélná, zakončená na východní straně půlkruhovou apsidou, která vystupuje z obrysu budovy. Plášť tvoří jednoduše zasklená subtilní ocelová stěna, uložená na podezdívku. V půlkruhové apsidě jsou výkyvná okna; velmi praktické je rovněž vyklápění celé stěny zimní zahrady v letních měsících. Projekt a konstrukci pláště zimní zahrady provedla firma A. Ippen, mostárna a strojírna Hradce Králové. Středem půlkruhu prochází ocelový sloup, který pokračuje nad střechu, kde sloužil jako vlajkový stožár. Nad zimní zahradou se rozprostírá po celé délce pochozí terasa se zábradlím. Zábradlí je ocelové trubkovité s pletivem v rámu jako výplní. Detail tohoto zábradlí vytvořil sochař Hátle, který spolupracoval s Plečnikem. Toto průčelí je čtyřosé. Na jižní straně v přízemí i patře je okno se dvěma skleněnými tabulkami. V prosklené zimní zahradě a terase hmoty výrazně ubývá. V úrovni zimní zahrady před její západní stěnou se skleněnými vstupními dveřmi je volný, zastřešený, nezasklený prostor s keramickou dlažbou a v ní s mříží kryjící skleněné okno do sklepa na ovoce. Jeho západní část tvoří stěna bíle omítnutého zdiva, jeho severní stěna je prosklená se vstupními dveřmi do kuchyně, opatřenými posuvnou mříží. Podél tohoto prostoru a podél prostoru zimní zahrady směrem do zahrady jsou tři stupně s dlažbou totožného charakteru jako podlaha zimní zahrady. V úrovni terasy v patře jsou směrem od západu dvě horizontální obdélná okna se dvěma okenními tabulkami, k nimž jsou přímo přičleněné balkónové dveře a třetí horizontální obdélné okno se třemi okenními tabulkami bez balkónových dveří. U všech oken jsou zachovány původní žaluzie. Podlaha terasy byla původně pokryta ostře pálenou cihlou. V nedávné době byla ovšem nahrazena teracovou dlažbou 300/300. Do západního průčelí je zakomponována část zdi s vedlejším vchodem, pocházejícím z rodinného domku, který se původně nacházel na místě novostavby. Podle dochovaných fotografií zdivo původního domku bylo použito na základy a suterénní zdivo nové stavby. Dva schůdky z režného zdiva vedou ke dveřím, které jsou dřevěné, v horní části prosklené (4 okenní tabulky), dveře dvoukřídlé. Jižním směrem nedaleko od dveří je umístěno malé kruhové okénko (zajímavý detail). Západní průčelí je zdobeno kombinací bílé omítky a režného zdiva. I zde je užito překladu nad garážovým okénkem. V patře jižním směrem jsou dvě obdélná okna po jedné okenní tabulce. Pod tímto zadním oknem se nachází velmi zajímavý zdobný prvek. Jedná se o vertikální obdélný pás z režného zdiva stejné délky a šířky jako okno. Severozápadním směrem je umístěno jedno okno se dvěma okenními tabulkami. Východní průčelí obsahuje dvě suterénní okénka s překladem, umístěná jižním směrem v podezdívce z režného zdiva. Přízemí má dva okenní otvory. Nejjižnější okno vede do obývacího pokoje (nemá původní rám). V patře jsou dvě okna, jedno dvoutabulkové a jedno jednotabulkové dlouhé vertikální schodištní. Směrem jihovýchodním jsou ve východní stěně balkónové dveře shodné s dveřmi vedoucími na terasu na jižní straně. Nejvýraznější v této fasádě je komín, který přechází do bílé fasády ve vertikální pás z režného zdiva, vedoucí od shora až dolů. Dalším dominantním prvkem tohoto průčelí je půlkruhová apsida zimní zahrady. Co se týká shrnutí okenních otvorů, jsou zdvojená, jedno až trojkřídlá, bez dalšího členění, s vnějšími dřevěnými vodorovnými spouštěcími lamelovými žaluziemi v líci fasády. Parapety oken jsou tvořeny černým umělým kamenem. K obytnému domu patří také zbytek zahrady, skleník, objekt pro vodní čerpadlo a oplocení. Úpravy zahrady o rozloze 1 ha podle projektu arch. Kotrbatého byly prováděny současně s novostavbou. Jednalo se o okrasnou zahradu v kombinaci s užitkovou částí a sadem. Typické je geometrické řešení půdorysu zahrady, která byla rozdělena chodníčky z pohledových betonových dlaždic. Chodníčky byly doplněny pískovcovými stupni, pravděpodobně částečně použitými ze starší stavby na východní straně objektu. Zahradní nábytek z dřevěných kruhových profilů tvoří kontrast k přísně pravoúhlé architektuře. Z dřevin se zde vyskytují jak listnáče tak jehličnany, tuzemské i exotické. Forma osázení je volná, avšak dobře promyšlená. Je zde vytvořeno také romantické jezírko. Zachovaly se rovněž původní podlouhlé květináče. Zahrada ve svém romantickém pojetí tvoří kontrast s funkcionalistickou architekturou domu. Na západě se nachází drobná stavba skleníku a objekt pro vodní čerpadlo. Zejména tyto malé stavby poukazují na velký cit pro detail a rovněž odpovídají stylu domu (režné zdivo). Skleník je obdélného půdorysu. Pultovou střechu a jižní stěnu skleníku tvoří výrobek střešního světlíku, jehož zajímavým osazením vznikl výrazný architektonický detail. Na původně prosklené střeše skleníku jsou v současnosti položená dřevěná prkna, která jsou pokryta lepenkou. Vertikálně pojatá stavba pro vodní čerpadlo o kruhovém půdorysu je přístupna z jihozápadní strany dřevěnými jednokřídlými dveřmi. Uvnitř objektu pro vodní čerpadlo je elegantně vykonzolované schodiště se subtilním ocelovým zábradlím. Plot je tvořen nízkou kamennou podezdívkou. Koruna podezdívky je kryta cihlami kladenými naplocho. Sloupy plotu jsou z režného cihelného zdiva, které nesou pletivo v ocelovém rámu. Předmětem ochrany je soubor staveb domu čp. 274 a pozemky vymezeného areálu.