venkovská usedlost

Areál rolnické usedlosti čp. 58 se rozkládá na sev. straně návsi v blízkosti rybníka. Usedlost se skládá z obytného domu, dvou hospodářských budov, stodoly a hlavní vjezdové brány. Objekty obklopuje rozsáhlá zahrada, která je na jihu proti návsi ohraničena plnou zdí, jejíž součástí je i druhá vjezdová brána. Na V, S a Z pozemek uzavírá plaňkový, resp. pletivový plot. Důležitou polohu usedlost zaujímá z urbanistického hlediska - je situována na dolním konci obdélné návsi v její sev. frontě. Usedlost je komponována jako trojstranný dvůr s volným zadním prostorem směřujícím k S do zahrady. Štítově orientovaný dům na západní straně dvora s paralelně umístěným chlévem na východní straně spojuje okapově orientované hospodářské stavení a brána. Hospodářské budovy se v nárožích nedotýkají, vede mezi nimi úzká ulička. Stodola je umístěna dále v zahradě východně od dvora, osově je propojená s vedlejší bránou. Druhá stodola, ze které zbylo jen torzo obvodových zdí, stála ve střední části zahrady v ose dvora. Předmětem ochrany je: obytný dům, hospodářské stavení I, hospodářské stavení II, stodola, hlavní vjezdová brána, ohradní zeď s vedlejší bránou a pozemky vymezeného areálu.