zeď ohradní hřbitovní

Zeď obíhá okolo hřbitova. Je kryta pískovcovými deskami. Z větší části je vyzděna z pískovcových kvádrů, v horní části hřbitova je výška zdi cca 2 m. Na jižní straně zeď pokračuje úsekem vystavěným ze smíšeného zdiva pískovce a opuky. V dalším úseku, probíhajícím až na západní stranu, je materiálem cihelné zdivo, v přední části hřbitova hladce omítnuté. V této části je zeď vysoká cca 1,5 m a je členěna pěti pilířky. Na severní straně v dolní části hřbitova je ohradní zeď z cihel a pískovcových kvádrů, na západní straně pokračuje, ale je hladce omítnutá. Dále je na západní straně mezi 3 m vysokými pilíři s piniovými šiškami vstupní brána. Brána je kovaná s rostlinnými motivy. Kované s motivy rostlin a závitnic je také oplocení doplňující ohradní zeď na západní vstupní straně, vysoké je cca 1,5 m. Západní stranu zdobí také pískovcové koule. Ve hřbitovní zdi jsou figurální a znakové náhrobníky ze 17.-19. století a na severní straně studánka v kamenném rámování z roku 1765. Na jihovýchodním rohu vyzděná kamenná zeď pokračuje s kopce na jih, v tomto úseku nejsou žádné náhrobní desky, pouze jeden pomníček v klasicizujícím stylu přibližně uprostřed délky zdi. Přibližně na úrovni kněžiště hřbitovní kpale je kamenná zeď přerušena a v dolní části hřbitova pokračuje stejně vysoká zeď s pískovcovými deskami navrchu. Severní část zdi je původní ohradní zeď benediktínského kláštera. U studánky na severní straně zdi je nika, původně pravděpodobně s funkcí kaple. Nika je nověji obezděná, s historickým barokním štítem nahoře. Po stranách štítu jsou volutové úseky, ve středu nahoře má štít nahoru vzedmutou římsu a na ní barokní soklík s koulí. Stavba byla zřízena u bývalé studánky mnichů. Ve štítu je nápis Fons salutis, mariano patrocinio dicatus. V nice na umělé skále na koukli socha Panny Marie v historizujícím stylu z doby kolem roku 1900. Přístup ke studánce je po sedmi schodech v půlkruhu kolem pramene, kolem schodů je železný dekorativní plůtek s uzavřeným vstupem.