fara

Areál fary se rozkládá asi 200 m jižně od návsi s kostelem Narození P. Marie na křižovatce silnice do Příbrami a odbočce místní komunikace směrem k východu k dnešnímu hřišti, na jehož místě stával až do počátku 20. stol. klášter sv. Antonína s ambity. Farní areál se vzhledem k své poloze v relativně velké vzdálenosti od kostela pod temenem chrámového pahorku neuplatňuje jako výraznější dominanta okolní zástavby. Části areálu, které jsou předmětem návrhu, stojí při severním okraji rozlehlého travnatého prostranství přibližně lichoběžníkového půdorysu, jehož východní díl tvoří dvůr, v západní části je někdejší zahrada. Farní areál zaujímal původně podstatně větší rozlohu, jeho jižní větší část s hospodářskými budovami byla však od fary již dávno oddělena a hospodářské budovy zde kdysi stojící zanikly. Vlastní budova fary stojí při severní straně dvora, v linii uliční čáry na její vnější průčelí směrem k východu navazuje brána s krátkým úsekem ohradní zdi. Delší část ohradní zdi se pojí ve stejné linii k faře na západní straně a zalamuje se pak JZ směrem. Na východě odděluje farní dvůr od dvora sousední usedlosti čp. 11 novodobá zeď (není předmětem ochrany), kolmo napojená na starou ohradní zeď. Na jižní straně vymezuje pozemek dnešního areálu novodobý drátěný a plaňkový plot.