venkovská usedlost

Chalupnická usedlost, situovaná v ostrovním bloku ve vnitřním prostoru návsi, je rozložena na rámcově obdélném půdorysu s podélnou osou vedenou ve směru V - Z. Jednotlivé budovy ohraničují dvůr a malou zahradu. Na východní průčelní straně je usedlost od návsi oddělena bránou vloženou mezi štítově orientovaný dům a podélně vedený výměnek. Dvůr usedlosti ohraničuje na severu obytný dům, na východě zmíněna brána a výměnek, na jihu ohradní zeď a na západě chlévy se stodolou I. Mezi posledně jmenovanými budovami je průchod do zahrady uzavřený pouze nízkým laťkovým plotem s brankou. Západní stranu zahrady a celé usedlosti vymezuje stodola II. Volný prostor mezi objekty propojuje ohradní zeď. Předmětem památkové ochrany je obytný dům, výměnek, chlévy, stodola I, stodola II, ohrazení s bránou a pozemek vymezeného areálu.