venkovský dům

Typologicky ojedinělá stavba s bohatě zdobenou fasádou. Objekt s obytnou části při západní straně a ze 4 stran uzavřeným dvorem. Přízemní objekt ze smíšeného zdiva (kámen, cihly) je okapově orientován k příjezdové komunikaci. Objekt je kryt sedlovou střechou s pálenou keramickou taškou. Ve štítech jsou kulaté větrací otvory do podstřešního prostoru. Objekt je rozdělen vstupními dveřmi na 2 poloviny. Vstup je umístěn v mělkém rizalitu s bosováním. Vstupní dvoukřídlé kazetové dveře mají zaklenutý prosklený nadsvětlík. Každou část hlavního průčelí prolamuje 5 okenních otvorů, které jsou lemovány profilovanými lizénami, které přechází v nadokenní římsy. Okna jsou dvoukřídlá šestitabulková. Každá okenní osa je ohraničena lizénami. Nároží hlavního průčelí objektu jsou bosovány. Štítové stěny jsou hladce omítnuty a jejich přízemí prolamují dvojice oken (jak severní, tak jižní stranu). Soklová část je z pískovcových desek. Dvorní část střechy prolamují 2 vikýře. Vikýř při severní části domu je pravděpodobně původní (na indikační skici zaznačen jako mírný rizalit ve dvoře). Na severní část domu navazují hospodářské části, které uzavírají dvůr i ze severovýchodu. Zastřešeny jsou valbovou střechou s pálenou keramickou taškou. Objekt je podsklepen.