venkovská usedlost

Areál čp. 5 je situován v již. části vsi u jediné ústřední komunikace, procházející osadou přibližně severojižním směrem. Budovy usedlosti se rozkládají kolem dvora nepravidelného lichoběžného půdorysu. Plocha dvora je zčásti travnatá, zčásti vydlážděna novou zámkovou dlažbou a čtvercovými cementovými dlaždicemi. Na SZ straně stojí roubený obytný dům, na nějž směrem k J navazují zděné chlévy s půdní nadezdívkou. Na již. straně uzavírá dvůr zděná stodola. Zástavbu usedlosti doplňují na vých. okraji dvora novodobé sklepy s nízkou nadzemní nástavbou. Sklepy, zbudované patrně ve 20. - 30. letech 20. stol., nejsou předmětem ochrany. Předmětem ochrany je obytný dům čp. 5, chlévy, stodola a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nachází nechráněný přístavek sklepů.