venkovská usedlost

Rozlehlý hospodářský dvůr velmi odvážného uspořádání kolem nepravidelného dvora je situován na planině za obcí. Jeho součástí jsou objekty sledující vývoj usedlosti zhruba od 18. do 20. století a podávající obraz i o sociální skladbě majitelů. Areál zemědělské, původně manské, usedlosti sestává z obytného stavení s chlévy v zadním traktu a z několika dalších hospodářských budov. Těmito jsou špýchar, objekt pro uskladnění potravin, samostatných chlév, ovčín a stodola s kolnou. Vedle těchto budov je součástí hospodářského dvora rybníček situovaný za špýcharem, jehož dno je vymazáno jílem. Rovněž se v ovocné zahradě zachovala, byť značně adaptovaná, sušárna ovoce (švestek). V její blízkosti se nachází zvonička (rovněž zapsaná v seznamu nemovitých památek) a dvě památné lípy vysazené k datu zavraždění panovníka (?). V objektech areálu se nachází mnoho kusů tradičního movitého vybavení spojené s každodenním životem v usedlosti (pečení chleba, mytí atd.). vedle toho má majitelka fotografie původního stavu objektu, kroniku obce, je u ní uschován ocelový kříž chybějící na křižovatce při příjezdu do obce atd. Předmětem ochrany je: obytný dům s hospodářskou částí, sýpka, hospodářská budova, chlév, ovčín, stodola, kolna, zvonička a pozemky vymezeného areálu.