dům

Dům čp. 50 je situován západně od hlavního žateckého náměstí, na nároží ulic Branka a Nákladní, v blízkosti městské brány, zvané Libočanská branka. Oproti zadním traktům domů na náměstí je dům čp. 50 výrazně předsunut do linie, odpovídající dřívějšímu městskému opevnění, jehož bylo jádro domu součástí. Dnes jde tedy o volně stojící dvoupatrový objekt na půdorysu tvaru písmene T. Díky zasazení do terénu má část domu navíc suterénní podlaží. Fasády jsou poměrně jednoduché, členěné kromě oken v šambránách a dveří také mezipatrovými římsami. Přízemí je v současné době bez omítky. Dům má valbové střechy, kryté bobrovkami. Interiér je až na suterén plochostropý, jednotlivá podlaží propojuje kamenné schodiště. Krov je hambalkové soustavy se dvěma stojatými stolicemi, půda má cihelnou podlahu.