fara

Budova fary je situována na ostrohu návsi jihozápadně od areálu kostela Narození sv. Jana Křtitele (r.č. ÚSKP 16406/6-243). Fara z roku 1792 stojí na místě původní dřevěné fary z roku 1701. Obdélná nepodsklepená dvoupodlažní budova fary tvoří spolu s navazujícím pravděpodobně později přistavěným jihozápadním hospodářským křídlem s chlévy půdorys tvaru písmene „L“. Hlavní vstup do dvora areálu umožňuje zaklenutá brána navazující na fasádu severovýchodního nároží fary. K jihozápadnímu průčelí je přistavěn přístavek pro sociální zařízení v patře. Dvůr obklopuje částečně dochovaná kamenná zeď a dvě hospodářské budovy stojící v severní a západní části dvora. V průběhu druhé poloviny 20. století došlo k výrazné devastaci zejména hospodářských objektů, které na počátku 21. století byly dochovány pouze torzálně. Díky obnově současného majitele se podařilo hospodářské objekty zachránit v jejich základní hmotě, nevykazují však z hlediska památkové péče hodnoty, pro které by je bylo třeba chránit, i když jejich urbanistický, kompoziční a historický význam je značný.