venkovská usedlost

Soubor staveb bývalé kovárny stojí stojí severně od ulicové návsi obce a tvoří komplex staveb skládající se z domu čp.10 s hospodářským stavením, z výměnkářského stavení čp.11 a usedlosti čp.12, jejíž součástí je bývalá kovárna, obytné stavení a stodola. Dům čp.10 orientovaný kolmo ke komunikaci, patrový, zděný z pálených cihel, povrch opatřen hladkou omítkou. Hospodářské stavení čp. 10 stojí okapově ke komunikaci, je patrové, zděné z vápence a pálených cihel, neomítnuté. Bylo využito pro provozní účely (kůlna, dřevník, seník). Výměnkářské stavení čp.11 situované ve svahu dvora usedlosti čp.12, má hospodářské přízemí a dvouprostorové obytné patro. Přízemí, v současnosti plochostropé, je zděno z kamene na hliněnou maltu, patro je částečně vyzděno z nepálených cihel (vepřovic), částečně z pálených. Usedlost čp.12 sestává z obytného stavení, stodoly a bývalé kovárny, která je nejhodnotnější částí. V přízemí místnosti je dochovaný mohutný dymník. V patře na sloupku pavlače je dochovaná datace 1793. Předmětem památkové ochrany je dům čp. 10 s hospodářským stavením, výměnkářské stavení čp. 11, usedlost čp. 12 skládající se z obytného stavení, stodoly a bývalé kovárny a pozemky vymezeného areálu.