pivovar

Soubor věcí hospodářského dvora č.p. 93 a 187 v Hostimi se nachází na jižním okraji intravilánu obce, v sousedství farní zahrady. Je vymezen zčásti přízemními budovami na půdoryse písmene U, zčásti ohradní zdí s branou, stodolou v severozápadním koutě a přístřeškem pro odstavení povozů v severovýchodním koutě dvora. Budova bývalého pivovaru je přízemní, zděná, volně stojící, vybudovaná na půdoryse písmene U, s volutovými štíty. Západní a jihovýchodní křídlo jsou obytné, k severovýchodnímu hospodářskému křídlu přiléhá na východní straně menší stodola. Hlavní budova je kryta sedlovou střechou s pálenou betonovou střešní krytinou (z 90. let 20. století), střecha stodoly je na východní straně zvalbená. Samostatně stojící stodola a přístřešek pro vozy mají střechy valbové. V delším jihovýchodním křídle jsou dochovány křížové klenby s jemně vytaženými hřebínky. Kratší boční křídla nebyla v době baroka zaklenuta, zřejmě pouze s průhledem do krovu. Tato situace se zachovala na severovýchodním křídle, které má doposud charakter stodoly. Barokní krov s ležatými stolicemi se dochoval ve všech třech křídlech budovy. Do západního křídla byly v roce 1900 vloženy omítané stropy z důvodu vytvoření obytných místností. Podstatná část krovu nad velkou stodolou pochází pravděpodobně z klasicistního období.