předměstský dům

Předmětný dům je situován na umělé terase vytesané do skalního úbočí masivu Petrova cca 2m vysoko nad úrovní pod ním vedené ulice Kopečná, na které je kromě domu umístěna i malá předzahrádka a dvorek za domem. Terasa vysunutá ze dvou stran do prostoru ulice Kopečné a z ní odbočující ulice Studánka stoupající parkově upraveným svažitým terénem je obezděna tarasem z cihlového zdiva, ke kterému je přistaven cihlový útvar přístupového schodiště. Jedná se o volně stojící jednopodlažní dům obdélného půdorysu s osou SZ – JV, okapově orientovaný k ulici Kopečná. Na JV na dům v pravém úhlu směrem ke skalní stěně navazuje krátké provozní křidélko ukončené skálou. Druhé patrně obdobné křidélko uzavírající dvorek na SZ je odstraněno a zbyla z něj pouze částečně zbořená cihlová zídka, hranolový výstupek na SZ štítovém průčelí a zasekaný stupeň ve skalním podloží. Hlavní obytná část budovy je krytá sedlovou střechou, dvorní křidélko pultem. Dlouhé uliční průčelí do ulice Kopečné je hladké, šestiosé, prolomené zleva 3 pravoúhlými okenními otvory, vstupem zaklenutým stlačeným obloukem a dalšími 2 pravoúhlými okenními otvory. Vstup je opatřen kamenným portálem se záklenkem tvaru stlačeného oblouku protnutým klenákem. Záklenek je nesen dvojicí pilířků ostění. Dříky ostění vyrůstající z hranolových soklů jsou završeny profilovanými římsovými hlavicemi. Archivolta a vnější strany dříků jsou zdobeny kanelováním. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé, rámové konstrukce s celkem šesti pravoúhlými vpadlinami zdobenými uprostřed čtyřmi reliéfními kruhovými rozetami. Ve středu dveří se nachází klepačka zdobená kanelováním ukončená iónskou hlavicí, která podpírá profilovaný dřevěný překlad. Segmentový prostor nad dveřmi je vyplněn lunetovým nadsvětlíkem členěným diagonálními dřevěnými lištami do čtyř skleněných výsečí tvořících dohromady klasicistní motiv slunce. Konvexně-konkávně tvarovaná masivní mosazná klika je zdobena reliéfními vegetabilními ornamenty. Klika u dveří ústí v kruhovém štítku, pod nímž se nachází obdélné mosazné kování kolem klíčové dírky zdobené stylizovaným reliéfním festonem a konzolkami. Okenní otvory jsou rámovány plasticky vystupujícími šambránami s jemnou profilací, výplně jsou mladší, patrně z 2. třetiny 20. století, dřevěné, dvoudílné (dochovaná historická fotografie domu z doby kolem roku 1900 ukazuje starší šestitabulkové okenní výplně). Okna jsou z vnitřní strany opatřeny okenicemi, každý otvor dvěma dvoudílnými, do boku se skládajícími dřevěnými okenicemi zdobenými vpadlými obdélnými profilovanými rámy. Průčelí završuje profilovaná korunní římsa. Boční a průčelí jsou z neomítaného cihlového zdiva, na SZ šítovém průčelí orientovaném do ulice Studánka jsou patrné dva zazděné okenní otvory s jen nepatrně zakřivenými segmentovými záklenky a výše jsou prolomeny dva malé kruhové větrací otvory do půdního prostoru. Na JV štítovém průčelí, opět z neomítnutého cihlového zdiva, se dochoval otisk štítové stěny již neexistujícího nižšího domu krytého sedlovou střechou. Dvorní průčelí je prolomeno segmentově zaklenutým okenním otvorem krytým mříží (do současné koupelny) a výše pravoúhlým vstupem na půdu. Dvorek je přístupný pravoúhlým vstupem z dvorního křidélka. Střecha je na uliční straně prolomena třemi střešními okny na místech tří vikýřů krytých sedlovými stříškami doložených na historické fotodokumentaci. Ze SZ části střechy hlavního křídla ční cihlový komín. Hranolové těleso komínové hlavy je ukončeno kordonovou římsou a stupňovitou hlavicí zdobenou zubořezem. Schodiště z ulice dnes k tarasní zdi přiléhá bokem kolmo k vstupní ose portálu; původní schodiště navazovalo na taras v pravém úhlu přímo v ose vstupu do domu. K tarasu vedle schodiště přiléhal drobný krámek krytý nízkou valbovou střechou, jehož existenci dokládá kromě historické fotodokumentace také dochovaný pozemek p. č. 1208, který je v současnosti součástí chodníku před tarasní zdí. Budova je z cihlového zdiva omítnutého zčásti dožívajícím nátěrem, zčásti bez omítnutí. Vstupní portál je kamenný včetně prahu, dřevěné dveře vstupního portálu májí sytě modrý nátěr, nadsvětlík je prosklený. Střešní krytinou je pálená taška bobrovka. Krov, okenní výplně včetně sklápěcích čtyřdílných okenic a dveře jsou dřevěné, novodobé podlahy jsou keramické nebo dřevěné. Tarasní zeď je cihlová, schody v předzahrádce před portálem mají kamenné stupně s oblounovou profilací hran.