kříž

Kříž se nachází na svém původním místě mezi dvěma lípami na zatravněném cípu pozemku (součást obecní komunikace), na východním okraji osady Bukovina za zahradou domu čp. 77. Stojí u místní komunikace odbočující ze silnice II/283 do Semil a Lomnice nad Popelkou, v blízkosti křižovatky s cestami do Bukoviny a Hrachovic. (Ve starší literatuře situován do části Hrachovice, v kronikách uváděn v Podbukovině, někdy i v Bělé u Turnova). Jedná se o kříž (někdy nazývaný jako boží muka), z části tvořený kvadratickým pískovcovým soklem a čtyřbokým dříkem ve spodní části rozšířeným o dvojici volut, mezi nimiž je umístěna kartuše lemovaná vavřínovým věncem, která zřejmě zpodobňuje zjednodušený caretto-millesimovský znak, odkazující na původ rodiny tvůrce díla Ignáce Martince ze Sestroňovic z jejich panství. Tři stěny podstavce zdobí světecké reliéfy v mělkých nikách. Na čelní straně se nachází sv. Jiří jako Drakobijce pod baldachýnem, na západní stěně Panny Marie celé zahalené v plášti s rukama v prosebném sepětí a sv. Jana Nepomuckého v tradičním pojetí. Podstavec završuje poškozená vzdutá hlavice s římsou s volutami, střapci a s výraznou dvojicí okřídlených andělských hlav. Do hlavice je ukotven litinový kříž s korpusem ukřižovaného Krista. Nad hlavou Krista se nachází svatozář a patu kříže doplňují stočení stylizovaní hadi a palmeta. Konce břeven kříže zdobí rozety. Do čela soklu je vsazena bílá kamenná tabulka asi z roku 1902 s textem, který popisuje tragickou událost a uvádí zřizovatele kříže.