kamenný kříž

U polní cesty stojící mohutný kamenný tesaný kříž. Na kamenné čtvercové základně je umístěn stupňovitě se zužující čtyřboký sokl. Dvoustupňová širší spodní část přechází zvonovnicí v užší střední hranol završený vyloženou profilovanou římsou. Na čelní straně soklu se nachází v obdélné vpadlině s vybranými rohy rytý majuskulní nápis: TAM/BIL NAPIS/WINI JECHO/NAPSAN/KRAL/ŽIDOWSKI/MR. 15: 26. K.//. Na pravé boční straně soklu se pak nachází rytý převážně maiuskulní nápis: FUNDATOR/TECHO KŘÍŽE JE/MATOss RUIBAR/SPOMOTZI MATCHES/GAPPA ANTOssA/KURTZA KE CTI A/CHWALE BOZI/K SPASENI DUssI/LIDSKICH/W JEREZANECH/DNE 20 DUBNA/ROKU 1811//. Vyložená římsa nesená podbrádkou a nahoře tvarovaná konvexně-konkávně nese stupňovitou patku kříže. Střední část patky oddělenou dole oblounem, která má tvar komolého jehlanu, zdobí na čelní straně negativní reliéf píšťal. Patka je ukončena ustupujícím hranolem, ze kterého vyrůstá mírně se zužující vertikální břevno kříže. Rustikální Korpus je znázorněn expresivně. Tvář se zavřenýma očima je skloněna k pravému rameni, muskulatura trupu a končetin je podána ve výrazném reliéfu naznačujícím bolestné napětí. Přibité paže Ukřižovaného svírají s tělem téměř pravý úhel, spodní končetiny jsou probity jedním hřebem. Plasticky modelovaná drapovaná bederní rouška je rozevláta na obou stranách. Nad hlavou Krista vystupuje v horní části vertikálního břevna tvarovaná reliéfní nápisová blána s nápisem IN/RI přibitá hřebem s oblou hlavičkou. Břevna kříže jsou ukončena pravoúhle.