vodní mlýn

Areál bývalého vodního mlýna čp. 4 se nachází v SZ části samoty Koda v rozsáhlé stejnojmenné přírodní rezervaci. Sestává z budovy mlýna, mlýnské nádrže a kapličky v těsné blízkosti pramene Koda - jednoho z vývěrů podzemních vod vápencového jeskynního systému Českého krasu. Budova bývalého vodního mlýna je situována v dominantní poloze strmého svahu Kodské rokle. Stavba byla založena přímo na temeni kaskády sladkovodních vápenců, což je vápencový útvar, který se v geologické minulosti vytvořil postupným usazováním vápence přímo pod vývěrem vody z podzemního jeskynního systému. Pro pohon dvou (a později jednoho) mlýnských kol byla voda vytékající z podzemí soustředěna v malé vodní nádrži založené v terénu nad budovou mlýna. Voda z nádrže byla vedena do mlýnského náhonu umístěného původně více vpravo, než je současné vyústění rybníčku a pak dále na mlýnská kola. Jižním směrem od objektu mlýna a vodní nádrže se nachází kaplička, která byla vystavěna přímo nad samotným pramenem Koda. Předmětem ochrany je bývalý vodní mlýn čp. 4, mlýnská vodní nádrž, kaplička a pozemky vymezeného areálu.