sýpka

Zemědělská usedlost č. p. 11 je situována v centrální části obce v místě zaniklého tvrziště. Objekty usedlosti se rozkládají po obvodu širokého dvora, který v jižní části přechází v poměrně rozsáhlou zahradu. Na severní straně pozemku stojí dům usedlosti s navazujícími hospodářskými prostorami, na východě a jihovýchodě areál uzavírá stodola a kolna, které jsou v současnosti v torzálním stavu. V jižní části, proti domu usedlosti, je umístěna roubená patrová sýpka, zasazená do vyvýšeného terénu, patrně v prostoru zaniklé středověké tvrze. Západně od sýpky se rozprostírá bazén koupaliště, který obec nechala vybudovat ve 30. letech 20. století na pozemku náležícím k předmětné usedlosti. Patrová stavba sýpky obdélného půdorysu je v přízemí zděná z kamene, opatřená hladkou omítkou šedivé barvy (opadává). Ve spodní části sýpky je umístěný sklep přístupný plochostropou vstupní prostorou. Sklep tvoří jedna půlkruhově valeně klenutá místnost zděná z lomového kamene, s prolomeným větracím okénkem v čelní části. Na kamenné zdivo nasedá patro sýpky, roubené z hranolových trámů spojovaných v nárožích plátováním na rybinu. Spáry mezi trámy vyplňuje hliněná mazanina. Přes celé dvorní průčelí v patře předstupuje před hmotu objektu bedněná pavlač vynášená přesahujícími stropními trámy přízemí. Na pavlač se vstupuje čtyřstupňovým schodištěm zděným z pálených cihel, umístěným před štítovým průčelím domu. Pavlač je opatřena asi 1m vysokým bedněním se zbytky původních zdobně vyřezávaných prken. Z bednění vystupují tři dřevěné hranolové sloupky, které jsou uchyceny na přesahu střechy. Z pavlače se vstupuje do dvou komor sýpky. Vstupní portálky komor mají jednoduché trámkové zárubně, na kterých jsou připevněny jednokřídlé dveře svlakové konstrukce s dochovaným krabicovým zámkem. Roubené stěny komor jsou nabíleny vápenným nátěrem, strop je povalový, zhotovený z drobné kulatiny, kladené přes nosné stropní trámy. Strop je opatřený vrstvou mazaniny a nabílený. Podlaha obou komor je prkenná. V jižní a severní roubené stěně se vyskytují drobné čtvercové větrací otvory. Sedlová střecha špýcharu má trojúhelníkové štíty bedněné svisle kladenými prkny. Ve východním štítu je uprostřed prolomen dveřní otvor na vhazování sena. Jednoduchý hambalkový krov mladšího původu pokrývají betonové tašky z první třetiny 20. století. Předmětem památkové ochrany je sýpka a pozemek parc.č. st. 34.