venkovský dům

Dům se nachází ve střední části Kosmonos, při náměstí Míru ležícím 250 m jihovýchodně od zámku. Jedná se o patrový roubený a zčásti omítaný objekt obrácený východním štítem do náměstí. Při jihovýchodním nároží na dům navazuje úsek ohradní zdi s klenutou brankou a pilířovou branou (stojící již na sousední parcele č. 1245). Zeď i pilíře jsou vyzděné z pískovcových kvádrů, původně omítaných. Koruna zdi vyzděná z cihel je kryta bobrovkami. Branka je oválně klenutá cihelným obloukem, pilířová brána je uzavřena novodobými plechovými vraty. K východnímu pilíři brány přiléhá ohradní zeď, náležící již k sousednímu domu čp. 272 Předmětem ochrany je dům čp. 168, pilířová brána s klenutou brankou a vymezený pozemek.