fara

Farní areál se rozkládá v dominantní poloze pod temenem kopce jižně od kostela, obklopen ze všech stran místními komunikacemi, které ho oddělují od okolní zástavby. Jednotlivé části areálu stojí po obvodu rozlehlého travnatého dvora nepravidelného lichoběžníkového půdorysu, mírně se svažujícího od východu k západu. Delší osa areálu ve směru SZ -JV měří zhruba 55 m, kratší osa ve směru JZ - SV je asi 40 - 43 m dlouhá. Na sz okraji areálu při hraně nízké, ale strmě k severu a západu spadající terasy je situována vlastní budova fary, naproti ní na východní straně dvora posunuta poněkud k jihu je velká stodola. Ke stodole se od JZ připojuje menší novější přístavba otevřené pilířové kolny, která kryje starý sklep, zahloubený ve zvyšujícím se terénu. V jižním koutě dvora stála donedávna malá novodobá pilířová kolna, zbořená vzhledem k špatnému technickému stavu v r. 2000. Z kolny se zachovaly dva zděné hranolové z větší části cihlové pilíře, s nimiž se do budoucna počítá pro případnou dostavbu drobného užitkového objektu. Farní dvůr je obehnán na severní, jižní a jz. straně ohradní zdí, která je v horní části dvora na sv. straně směrem ke stodole nahrazena novým drátěným plotem. Ohradní zeď je na jihu prolomena velkou klenutou branou vjezdu, na severu je užší pravoúhlá vstupní branka pro chodce. Nerovnost terénu dvora několik metrů východně od farní budovy vyrovnávají asi 0,8 m vysoké tarasní zídky, složené z hrubě opracovaných kamenných kvádrů, doplněných místy lomovým kamenem. Nelze ovšem vyloučit, že tyto zídky jsou pozůstatkem staršího zbořeného snad hospodářského stavení.