špitál

Přízemní, samostatně stojící dům, nacházející se v historickém jádru obce, přímo vedle areálu Lorety. Dům má obdélný půdorys na ose západ–východ a kryje ho mansardová střecha s polovalbou nad západním štítem a valbou s vikýřem nad východním štítem. K domu přiléhají na jižní straně garáž a na východní straně drobné novodobé přístavky (nejsou předmětem návrhu). Přízemí je zděné, stěny místností v podkroví jsou roubené a hrázděné. Fasády, omítané novodobou hrubou omítkou, jsou otevřené shodnými obdélnými okny. Západní štítové průčelí se obrací do Boleslavské ulice a vstup, umístěný ve středu severního průčelí, se obrací proti jižní (slepé) stěně loretánského ambitu. Předmětem ochrany je dům čp. 142 (bývalý špitál) na vymezeném pozemku.