zámek

Město Roudnice nad Labem leží na levém břehu Labe. Areál zámku zabírá východní část plochy historického jádra města při řece, od níž je od poloviny 19. století oddělen železnicí. Vlastní zámek č. p. 1 stojí na nepříliš vysokém ostrohu nad řekou obklopen zámeckou zahradou I. s bývalým hradním příkopem, kterou uzavírá ohradní zeď I. s branami a brankou a oplocení I. s branou a úpravou předmostí. Její východní výběžek podpírá opěrná zeď. Na nádvoří zámku stávala studna, jejíž torzo je dnes složeno u ohradní zdi I. Z jihu vede do zámku (v jeho ose) vstupní most. Ostatní části areálu leží na zhruba obdélné ploše dvora východně a jihovýchodně od zámku. Východně je to dům č. p. 2 stojící za ohradní zdí II. s brankou a branou. Jižně od něho je umístěn dům č. p. 5 s bývalou zásobní zahradou a ohradní zdí, k němuž je na západní straně přistavěna jízdárna. Na jihovýchodě na jízdárnu navazuje kočárovna. Podstatnou část jižní plochy areálu zámku zabírá zámecká zahrada II. s bazénem I., kterou na severu zpřístupňovala brána (zachovaná pouze v torzu přistavěném k východnímu průčelí kočárovny). Východní část plochy areálu zámku tvoří bývalé ovocné sady (štěpnice) se sklepením. Tato štěpnice a zámecká zahrada II. je obehnána ohradní zdí III. s branami a brankami. Východní část areálu zámku zaujímá areál kapucínského kláštera č. p. 4 s oplocením II. a branou, do kterého patří konvent kapucínského kláštera s rajskou zahradou. K jihozápadnímu nároží konventu je přistavěn kostel sv. Václava, na jihu s hrobní kaplí č. p. 3. Tyto objekty obklopuje na severu, východě a jihu klášterní zahrada uzavřená ohradní zdí. Ve východním výběžku zámecké zahrady I. se nachází (v ose východního průčelí zámku) bazén II.