zvonice
Cheb
Klášter
Klášter Teplá
zvonice
památkově chráněno do

anotace

Zvonice původně asi z 19. století. V pozdější podobě opravena a v detailech pozměněna asi ve 20. století.

Dřevěná venkovská zvonička.

stav zachování památkové hodnoty

1971: Chybí zvonek, dveře, proti nim stěna poškozená, rozbité bednění, chybí několik prkének na štíhlé zvonicové části a v troskách je horní malé kuželové zastřešení.

popis

Dřevěná, volně stojící stavbička, s trámovou konstrukcí, pobíjenou na délku žaluziově kladenými prkny. Na čtvercovém půdoryse krychlová prostora pro zvoníka s obdélnými dveřmi při jednom nároží, střecha nad ní ve tvaru komolého jehlance, pobitá eternitem. Středem prorůstá štíhlé čtyřboké tělo vlastní zvoničky, v horní části nepobíjená. V horní části svislých hranolových trámků napříč do oblouku vykrojená prkénka, dotvářející "lucernu". Horní stříška bývala kuželová, dnes z ní zbyly jen části krovu bez krytiny.

• Kód CZ 15978, Šafářské Domky, víska, Klášter Teplá, Cheb, Karlovarský kraj