židovský hřbitov

Židovský hřbitov v Mikulově patří k nejvýznamnějším židovským hřbitovům v České republice. Byl založen v polovině 15. století, tj. zhruba v době, kdy vznikla zdejší židovská obec. O jeho stáří svědčí i umístění na severozápadním okraji bývalé židovské čtvrti. Areál hřbitova je chráněn masivní zdí ze smíšeného zdiva, která místy dosahuje výšky 6–8 m. V nejjižnější části hřbitova se nachází obřadní síň s kočárovnou, která byla postavena v roce 1898 dle projektu vídeňského architekta Maxe Fleischera. Odtud vede podél východní zdi takzvaná východní cesta. Na sever od rabínského vršku se rozkládá nejmladší část hřbitova, v jejíž západní části se nachází hrob maďarských Židů z roku 1945. Návrší při vstupu na hřbitov zabírá dětské pohřebiště. Poslední pohřby se na židovském hřbitově konaly na podzim roku 1945, kdy zde bylo pochováno 21 exhumovaných maďarských židovských vězňů zdejšího pracovního tábora, kteří byli 15. dubna 1945 povražděni nacisty. Na ploše hřbitova se nachází několik tisíc dochovaných náhrobků. Pokud jde o dataci nejstaršího náhrobku, historické prameny se rozcházejí mezi lety 1605-1618. Veškeré náhrobky se nacházejí téměř po celé ploše hřbitova a tvoří nepravidelné řady orientované převážně východ-západ, ale jejich nápisy směřují většinou k jihu. Další řady hrobů z nejstarší doby se táhnou podél východní stěny hřbitova. Nejstarší macevy z počátku 17. století se nacházejí v centrální vyvýšené části na tzv. rabínském vršku. Je zde asi 80 náhrobků v několika hustých řadách. Tyto náhrobní kameny, jež patří celé řadě moravských zemských a místních rabínů a příslušníkům nejbohatších mikulovských rodin, jsou zdejšími nejcennějšími náhrobky a tvoří pravděpodobně nejstarší jádro, kolem něhož se hřbitov postupně rozšiřoval. Nejstarší typ dochovaných náhrobků představuje od první poloviny 17. století čtvercová či obdélníková tabule. Jde buď o plochý reliéf s pilastry po obou stranách, nad nimiž je oblouk s rytinami nebo ornamenty. Druhou variantou je orámovaná deska bez architektonických prvků. Do ní je vytesán další obdélník v horní části zakončený obloukem. V polovině 18. století se objevují raně barokní macevy, jež mají složitější tvary a bohatou plastickou výzdobu. Typicky ozdobou pro mikulovský hřbitov byla mušle. Náhrobky byly kromě toho zdobeny dalšími, často rostlinnými motivy a prvky. Během 18. století začíná převládat rokokový styl.