hrad

Hrad (objekt č.p. 134) se nachází jihozápadně od Mírového náměstí, na jižní straně ulice Tyršova. Čtyřkřídlý areál hradu s levým bočním křídlem se obrací hlavním (severním) průčelím hlavního křídla do prostoru komunikace. Hlavní průčelí se uplatňuje ve dvou plánech – prvním plánem je hlavní průčelí hlavního křídla, druhým plánem je hlavní průčelí levého bočního křídla. Hlavní průčelí hlavního křídla je ještě rozčleněno do třech polí. Levé pole má v přízemí pět a v patře šest okenních os. Obdélné okenní otvory s plochou šambránou vyplňují dvoukřídlá dřevěná okna s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Přízemí je opatřené pásovou rustikou. Levé pole je horizontálně členěné prostým soklem, profilovanou kordónovou římsou a završeno profilovanou římsou korunní. Střední pole mírně vystupující před líc postraních polí, představuje těleso brány. Přízemím prostupuje hrotitý pískovcový portál vstupu, který je umístěn do ústupku pro padací most. Patrem prostupují tři obdélné okenní otvory s plochými šambránami, vyplněné jednokřídlými okny členěnými pásky do šesti tabulek. Pravým polem prostupují tři obdélné okenní otvory s plochými šambránami, vyplněné dřevěnými dvoukřídlými okny členěnými příčlemi do čtyřech tabulí. Jednotlivé osy jsou umístěné do obdélných polí, které vymezují lizénové rámce. Hlavní průčelí levého bočního křídla je v přízemí i patře čtyřosé. Levá osa, obdélný dveřní otvor s plochou šambránou, je vyplněn jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Druhou a třetí osu zleva, představuje obdélný okenní otvor s plochou šambránou, vyplněny jsou dřevěnými dvoukřídlými okny s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Čtvrtou osu zleva tvoří obdélný dveřní otvor s plochou šambránou, vyplněn je dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Obdélné okenní otvory patra s plochou šambránou vyplňují dřevěná dvoukřídlá okna členěná příčlemi do třech tabulí. Průčelí bez soklu zakončuje profilovaná korunní římsa. Levé průčelí se uplatňuje ve dvou plánech. První plán tvoří levé průčelí levého bočního křídla, kterým neprostupuje žádný prvek. Druhý plán, hlavní průčelí levého křídla, je levým bočním křídlem rozděleno do dvou polí. Levé pole je dvoupatrové s dvěmi okenními osami. Obdélné okenní otvory vyplňují dřevěná dvoukřídlá okna s křídly členěnými pásky do šesti tabulí. Pole je zakončeno profilovanou korunní římsou. Pravé pole je v přízemí šesti a v patře sedmiosé. První osu zleva tvoří obdélný dveřní otvor vyplněný jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Druhou a šestou osu zleva představují obdélné dveřní otvory se segmentovými záklenky a plochými šambránami, vyplňují je dvoukřídlé dřevěné dveře. Zbytek os přízemí je tvořen obdélnými okenními otvory se segmentovými záklenky a plochými šambránami, vyplněny jsou dřevěnými dvoukřídlými okny členěnými příčlemi do tří tabulí. Obdélné okenní otvory patra s plochými šambránami jsou vyplněny dřevěnými dvoukřídlými okny s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Zadní průčelí se uplatňuje ve dvou plánech. První plán tvoří hlavní průčelí zadního křídla, kterým prostupuje osm okenních os se shodným rytmem. Všechny obdélné okenní otvory jsou vyplněny dřevěnými dvoukřídlými okny s křídly členěnými pásky do třech tabulí. První dvě osy zleva jsou umístěny do těla bývalé jihovýchodní věže, která jemně předstupuje před líc křídla a na nárožích byla zpevněna opěráky. Levé nároží křídla a prostor mezi třetí a čtvrtou osou zleva byl rovněž zpevněn opěráky. Mezi třetí a čtvrtou, pátou a šestou osou zleva na úrovni přízemí byly odhaleny gotické hrotité okenní otvory s jeptiškami (levý z nich je sdružený). V místě suterénu, na úrovni třetí, čtvrté, šesté a sedmé osy zleva byly proraženy malé obdélné okenní otvory s pískovcovými ostěními. Druhý plán, zadní průčelí levého bočního křídla, v přízemí tří a v patře pětiosé. Obdélné okenní otvory patra a přízemí jsou vyplněny dvoukřídlými dřevěnými okny s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Hlavní průčelí pravého křídla je šestiosé. Všechny osy představují obdélné okenní otvory vyplněné dvoukřídlými dřevěnými okny s křídly členěnými pásky do třech tabulí. Stejné výplně mají i okenní otvory suterénu prolomené na úrovni čtvrté osy zleva a mezi první a druhou osou zleva. Průčelí je opět zpevněno dvěmi opěráky. Zadní průčelí hlavního křídla prolamují v levém poli tři obdélné okenní otvory vyplněné dvoukřídlými dřevěnými okny s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Pravé pole bylo v přízemí prolomeno obdélným otvorem průjezdu brány se segmentovým záklenkem. Patro brány bylo Prolomeno dvěmi okenními otvory s plochými šambránami, vyplňují je jednokřídlé dřevěné dveře členěné pásky do šesti tabulí. Napravo od nich byl umístěn obdélný dveřní otvor vedoucí na dřevěnou pavlač. Zadní průčelí levého křídla se uplatňuje ve třech plánech. Prví plán zadní průčelí levého křídla je prostoupeno ve svých třech podlažích obdélnými okenními vyplněnými dvoukřídlými dřevěnými okny s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Druhý plán, zadní průčelí severovýchodní věže, bylo v přízemí prolomeno hrotitým dveřním otvorem s profilovaným pískovcovým ostěním. Patro prolomil taktéž dveřní otvor se shodnou profilací, ale plným obloukem v záklenku, vedoucí na dřevěnou pavlač, napravo od něj byl umístěn hrotitý okenní otvor s pískovcovým jednoduše okoseným portálem. Druhé patro prolomili malé obdélné okenní otvory vyplněné jednokřídlými dřevěnými okny. Třetí plán, zadní průčelí levého dvorního křídla, je v přízemí prolomeno dvěmi osami obdélných dveřních otvorů s plochými šambránami, levý je vyplněn jednokřídlými dřevěnými dveřmi, pravý je vyplněn dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Okenní otvory patra jsou různé výškové úrovně. Spodní okenní čtvercový otvor první osy zleva je vyplněn dřevěným jednokřídlým oknem členěným pásky do čtyř tabulí, obdélný okenní otvor nad ním je vyplněn dvoukřídlým dřevěným oknem s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Spodní obdélný okenní otvor druhé osy zleva je vyplněn dvoukřídlým dřevěným oknem s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Obdélný okenní otvor nad ním je vyplněn dvoukřídlým dřevěným oknem s nečleněnými křídly. Zbývající tři osy obdélných okenních otvorů vyplňují dvoukřídlá dřevěná okna s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Všechny okenní otvory mají ploché šambrány. Zadní průčelí levého křídla se uplatňuje ve třech plánech. Prví plán zadní průčelí levého křídla je prostoupeno ve svých třech podlažích obdélnými okenními vyplněnými dvoukřídlými dřevěnými okny s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Druhý plán, zadní průčelí severovýchodní věže, bylo v přízemí prolomeno hrotitým dveřním otvorem s profilovaným pískovcovým ostěním. Patro prolomil taktéž dveřní otvor se shodnou profilací, ale plným obloukem v záklenku, vedoucí na dřevěnou pavlač, napravo od něj byl umístěn hrotitý okenní otvor s pískovcovým jednoduše okoseným portálem. Druhé patro prolomili malé obdélné okenní otvory vyplněné jednokřídlými dřevěnými okny. Třetí plán, zadní průčelí levého dvorního křídla, je v přízemí prolomeno dvěmi osami obdélných dveřních otvorů s plochými šambránami, levý je vyplněn jednokřídlými dřevěnými dveřmi, pravý je vyplněn dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Okenní otvory patra jsou různé výškové úrovně. Spodní okenní čtvercový otvor první osy zleva je vyplněn dřevěným jednokřídlým oknem členěným pásky do čtyř tabulí, obdélný okenní otvor nad ním je vyplněn dvoukřídlým dřevěným oknem s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Spodní obdélný okenní otvor druhé osy zleva je vyplněn dvoukřídlým dřevěným oknem s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Obdélný okenní otvor nad ním je vyplněn dvoukřídlým dřevěným oknem s nečleněnými křídly. Zbývající tři osy obdélných okenních otvorů vyplňují dvoukřídlá dřevěná okna s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Všechny okenní otvory mají ploché šambrány. Zadní průčelí pravého křídla se uplatňuje ve dvou plánech. Levý plán je dvoupatrový o čtyřech osách. Osy přízemí představují obdélné otvory arkád s plnými oblouky, které jsou vyplněny dřevěným proskleným rámem. Obdélné okenní otvory pater jsou vyplněny dvoukřídlými dřevěnými okny s křídly členěnými pásky do šesti tabulí. Pravá plán je přízemní o čtyřech osách. První osu zleva představuje obdélný dveřní otvor vyplněný jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Zbývající osy tvoří obdélné okenní otvory s plochými šambránami, vyplněné jsou dvoukřídlými dřevěnými okny s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí. Zadní průčelí zadního křídla se uplatňuje ve třech plánech. Levý plán, zadní průčelí levého křídla, prostupuje ve třech podlažích jedna osa obdélných okenních otvorů vyplněných dvoukřídlými dřevěnými okny s křídly členěnými pásky do šesti tabulí. Pravý plán tvoří zadní průčelí pravého křídla, kterým neprostupuje žádný prvek. Prostřední plán, zadní průčelí zadního křídla, je šestiosé. Osy přízemí představují obdélné otvory arkád s plnými oblouky, které jsou vyplněny dřevěným proskleným rámem. Obdélné okenní otvory pater jsou vyplněny dvoukřídlými dřevěnými okny s křídly členěnými pásky do šesti tabulí. Objekty jsou kryty sedlovými, valbovými střechami, severovýchodní věž kryje střecha dlátková. Střešními rovinami prostupují pultové vikýře, vikýře s valbovou tříškou, či volská oka. Střešní krytinu tvoří pálené prejzy. Přízemí levého hlavního křídla je řešeno jako trojtrakt. Levý trakt zaklenuly tři pole českých placek, prostření trakt, bránu, v přízemí zaklenula valená klenba s jedním párem styčných trojbokých výsečí a trakt pravý byl (podle plánové dokumentace) zaklenut valenou klenbou se čtyřmi páry styčných trojbokých výsečí. Prostor severovýchodní věže zaklenula valená klenba. Levé křídlo bylo zaklenuto dvěmi valenými klenbami, jedna s třemi a druhá se čtyřmi páry pětibokých výsečí. Levé boční křídlo je zaklenuto segmentovými valenými klenbami, jedna místnost je plochostropá. Zadní a pravé křídlo jsou plochostropé, výjimkou je druhá místnost zprava zadního křídla, která byla sklenuta klášterní klenbou s pětibokými výsečemi, dále prostor schodiště zaklenula valená klenba s třemi páry pětibokých výsečí a v neposlední řadě pak prostor bývalého arkádového ochozu, který byl sklenut českými plackami. Patra všech křídel jsou plochostropá, výjimku tvoří opět druhá místnost zprava zadního křídla, která byla sklenuta shodně s přízemím, prostor schodiště s valenou klenbou s dvěma páry pětibokých výsečí a samozřejmě ochoz s českými plackami. Klenuté sklepy se nacházejí pouze pod pravým křídlem. Jsou čtyřprostorové a zaklenuté valenými klenbami, vyjma nejzadnějšího, který měl být zaklenut valenou klenbou se styčnými trojbokými výsečemi (prostor je dnes plochostropý). Další sklep se zachoval v suterénu bývalé jihozápadní věže a je zaklenut valenou klenbou. Odtud je přístupný suterén pod pravou částí zadního křídla, je trojprostorový, plochostropý a předělený dvěma páry dvojic segmentových oblouků svedených do středového pilíře. Plochostropý suterén se zachoval i pod bývalou severozápadní věží. Krovy jsou nyní zakryté a využívají se jako půdní byty.