Čechův mlýn

Mlýn čp. 18 stojí S od Vicmanova, na samotě v údolí potoka Zábrdky (na jeho pravém břehu) v místní části zvané Pod Vicmanovem. Hlavní jednopatrové roubené křídlo obdélného půdorysu (ve směru J-S) obsahující v obou podlažích S části mlýnici (s dochovaným technologickým zařízením), je kryto mansardovou střechou (s profilovanou dřevěnou římsou) s nakoso kladenými eternitovými šablonami. Hlavním štítovým průčelím s obytnou částí (se 2 okenními osami) se obrací směrem k J. Kolmo na podélnou osu vlastního mlýna přiléhá přízemní zděná stavba bývalé šalandy s polovalbovou střechou se shodnou krytinou. Na J štítem pod mansardovou střechou býval malovaný nápis "ANNO MDCCC VI" (viz. Škabrada), který se ale pravděpodobně vztahuje k mladším úpravám objektu (odstranění pavlače, nový krov) a k výstavbě postranního, výše zmíněného křídla se šalandou. Součástí usedlosti je i několik novodobých objektů (kolny a stodola vymezující s odstupy V stranu usedlosti a sýpka na Z straně dvora) z r. 1933 a starší klenutý (snad také k r. 1806) sklípek vedle sýpky, zahloubený ve stráni na Z straně dvora. Za domem (k S) se rozprostírá nevelká zahrada. Předmětem ochrany je mlýn čp. 18 a pozemky vymezeného areálu.