venkovská usedlost

Rozlehlý areál někdejší zemědělské usedlosti čp. 28 se nachází na JV okraji vesnice. Jednotlivé objekty usedlosti vymezují prostorný travnatý dvůr. Obytný dům protáhlé obdélné dispozice s navazující hospodářskou částí, vymezující celou SZ stranu dvora, je orientován štítovým průčelím s malou předzahrádkou (vymezenou fragmenty původního ohrazení z pískovcových štuků) do malého návesního prostranství s příjezdovou komunikací. Do návesního prostranství se také obrací honosná brána, která tak uzavírá dvůr ze SZ strany. Posledním historicky hodnotným objektem v areálu je roubená stodola na JV straně, která zde odděluje dvůr od někdejší rozlehlé zahrady v zadní části areálu. Směrem do návsi se okapní částí obrací novodobý objekt (chlévy) navazující na JZ stranu brány. Na JZ straně dvora jsou dochovány pískovcové pilíře (z velkých, pravidelně opracovaných kamenných kvádrů) někdejšího ohrazení. Předmětem ochrany je obytné stavení, roubená stodola, brána a pozemky vymezeného areálu.