zámek

Areál zámku čp. 1 zaujímá celou SV část intravilánu vesnice východně od hlavní silnice proti areálu kostela sv. Martina. Rozlehlý areál zámku se zbytky hospodářského dvora obdélného půdorysu se rozkládá v mírném svahu sklánějícím se k J k Olešenskému poroku. Zámecký komplex zaujímal původně podstatně větší plochu, jeho součástí byly zahrady, sady a ohrada pro výcvik koní ve svažitém terénu východně a severně od zámku a velký geometricky komponovaný zámecký park francouzského stylu, situovaný za silnicí sev. od kostela. Park i zahrady postupně od 2. poloviny 19. stol. zanikaly a byly zastavovány parazitními vesměs hospodářskými a provozními objekty. Předmětem ochrany je: zámek čp. 1, sýpka na záp. straně dvora, dvoukřídlé hospodářské budovy v SV části dvora (I.), dvoukřídlé hospodářské budovy v JV části dvora (II.), obytný dům čp. 90, plocha nádvoří s parkovou úpravou s relikty ohradní zdi a branou, plocha hospodářského dvora bez parazitní zástavby a pozemky vymezeného areálu. Dnešní areál sestává z vlastní zámecké budovy, umístěné na nízké terase přibližně uprostřed velkého dvora, vymezeného čtyřmi neuzavřenými křídly hospodářských budov. Z původního rozsahu hospodářského dvora se dochovaly jenom menší nesouvislé části. Některé objekty byly buď zcela přestavěny, nebo zbořeny a nahrazeny novými budovami. V řadě novějších staveb záp. křídla dvora stojí barokní sýpka. Při SV okraji dvora se rozkládá rozlehlá dvoukřídlá budova chlévů, sýpky a sušárny chmele, obdobná řada budov, tvořících dvoukřídlou dispozici, je na JV straně dvora. Na již. křídlo hospodářských budov navazuje směrem k V malý obytný dům čp. 90. Přístup do areálu je od J pilířovou branou, prolomenou ve zbytku ohradní konkávně prohnuté zdi v ose hlavního reprezentativně komponovaného vstupního zámeckého průčelí. Mírně k S stoupající prostranství představuje někdejší nádvoří, dnes parkově upravené. S určitou nadsázkou lze tuto plochu po zániku původního parku a zahrad považovat za současný zámecký značně zpustlý park.