židovský hřbitov

Hřbitov se rozkládá jižně od městečka ve vzdálenosti asi 450 m od náměstí bývalého židovského ghetta a 350 m od velkého kosovohorského náměstí za přeložkou hlavní silnice č. 18 Sedlčany - Votice v prudkém svahu, který se sklání přibližně k jihozápadu. Poměrně velký hřbitov na půdorysu velmi protáhlého téměř pravidelného obdélníka o rozměrech cca 140 x 30 m, orientovaný podélnou osou zhruba ve směru SZ - JV, je obehnán kvůli ochraně hrobů před poškozením souvislou kamennou ohradní zdí. Zeď je na jihozápadní straně přibližně uprostřed přerušena uzavřenou branou, vloženou do malého domku, který měl zřejmě i funkci obřadní síně a márnice, správněji však ve smyslu židovských pohřebních rituálů tzv. domu očisty. V jižním koutě hřbitova stojí dům hrobníka, dříve zřejmě mylně považovaný za márnici, dnes zpola zřícený. Podél dolního jihozápadního okraje areálu se táhne od města stará přístupová polní cesta, zpevněná kamennou tarasní vyzdívkou a zvýšená cca o 0,5 m proti okolnímu terénu, zvolna klesajícímu k níže protékajícímu malému, asi bezejmennému potůčku. Trasa této cesty směrem k městu je dnes přerušena vysokým náspem silnice, zbudované údajně již ve čtyřicátých letech 20. století.