zámek

Areál zámku se rozkládá západně od historického jádra obce, na místě původně samostatné vsi Jiřenec. Zámecká budova stojí mimo zástavbu vesnice, nad mělkým zářezem Jirenského potoka. K její severovýchodní straně přiléhají terasy se schodišti, na které navazuje rozlehlý zámecký park, obehnaný ohradní zdí a částečně plotem. V parku je na potoce několik rybníků a drobné stavby (sklep, studánka grotta a váza). Hlavní vstup do areálu je na jižní straně pilířovou branou s brankou. Východně od ní stával zahradní domek čp. 126, který však byl zbořen (památková ochrana zrušena). Cca čtvrtinu zámeckého komplexu zaujímá rozlehlý hospodářský dvůr, který má zajímavý "zdvojený" půdorys, jehož severozápadní a jihozápadní strany tvořily rovnoběžné budovy, uspořádané ve dvou pořadích za sebou. Na severovýchodní straně dvora, v ose zámecké budovy, stojí obytný objekt čp. 121, patrová sýpka a bývalá konírna čp. 122. Uvnitř dvora stojí na jihozápadě objekt stájí pro hovězí dobytek, na který navazuje dvoumlatá stodola. K ní na severozápadě kolmo přiléhala další stodola, která však byla zbořena. Na vnější straně dvora, na severozápadě je situovaná nejmonumentálnější stavba dvora (čp. 125), původně sloužící jako ovčín, později upravená na chlévy a stáje (památková ochrana zrušena). Ve vnější zástavbě na jihozápadní straně je objekt kočárovny (kolny - památková ochrana zrušena). K ní přiléhaly směrem k severozápadu další budovy, které však zanikly. Na jihovýchodní straně hospodářského dvora stojí novodobě upravená budova dílen (původně chlévy) s obytnou částí čp. 123 (památková ochrana čp. 123 zrušena). Za ní směrem k jihu je umístěna užitková zahrada. K zámeckému areálu patří ještě budova bývalého pivovaru se sladovnou, situovaná podle příjezdové cesty jižně od zámku.