hrad Bítov

Hradní areál lze rozdělit na tři samostatné velké celky - předhradí, hradní komplex a systém hradeb a ohradních zdí. Předhradí tvoří dvojice hranolových věží se štítovou zdí, přičemž severně orientovaná věž sloužila jako původní vstup do areálu kamenným mostkem, sestávajícím se ze čtyř gotických lomených oblouků. Samotný hrad je tvořen palácem (čtyřkřídlý dvoupatrový jednotraktový soubor, stojící na půdorysu nepravidelného lichoběžníku, hladké fasády prolomeny obdélnými okny, přízemí valené klenby, ostatní patra jsou plochostropá); na jihozápadní nároží paláce pak navazuje průchozí hranolová věž, vystavená v pozdně gotickém stylu. Na palác navazuje severní trakt jednopatrové budovy, sloužící jako byty zaměstnanců (jednopatrová budova chráněná sedlovou střechou, hladké fasády prolomeny novogotickými okny). Jižní hospodářské křídlo je tvořeno jednotraktovými hopodářskými budovami se zvýšeným přízemím. V severozápadní části areálu se nachází samostatně stojící budova stájí (přízemní budova na obdélném půdoryse se sedlovou střechou, v současnosti adaptovaná pro jiné účely.) Ze severozápadní strany je areál uzavřen tzv. břitovou věží zbudovanou z lomového vrstveného zdiva. Třetí část areálu je vymezena pláštovou zdí sledující boční svahy. Na západě je ukončena válcovou věží (tzv. Hláskou) vystavenou rovněž z lomového kamene. V podstatě celý areál je chráněn kamennými mohutnými hradbami, z nichž organicky celý areál vyrůstá.