venkovský dům

Usedlost je situovaná západně od kostela. Sestává z obytného domu, hospodářské stavby a na ní navazující stodoly. Usedlost má přibližně obdélný půdorys s delší osou vedenou ve směru V-Z. Dům, štítově orientovaný k příjezdové štěrkové cestě, tvoří západní hranici usedlosti. Kolmo k domu přiléhají hospodářské stavby, jenž tvoří severní hranici. Vychodní a jižní strana je otevřená, oddělená od sousední usedlosti, respektive cesty plotem. Obytný patrový dům krytý sedlovou střechou je z větší části roubený, pouze přízemní část při průčelí je zděná. Podél celého dvorního průčelí vede dřevěná pavlač, z části usazená na předsazeném zděném přízemí. Na pavlač vede venkovní přímé schodiště. Střecha je krytá drážkovými taškami. Hospodářskou část usedlosti tvoří menší chlévy a výškově převýšená stodola zděná z cihel. Obě části ukončuje sedlová střecha s drážkovými taškami. Mezi domem a chlévem je vsazen utilitární hospodářský objekt s plochou střechou. HOSPODÁŘSKÉ OBJEKTY (CHLÉVY, STODOLA, HOSPODÁŘSKÝ OBJEKT) NEJSOU PŘEDMĚTEM OCHRANY). Předmětem ochrany je dům čp. 26 a k němu náležející pozemek.