venkovská usedlost

Areál statku je situovaný na V straně návsi. Objekty se rozkládají po obvodu rozlehlého dvora, dům čp. 5 na S straně dvora, dům čp. 65 na J straně dvora Zahradu uzavírá velká zděná (kámen, částečně cihly) dvoumlatá stodola. Od návsi je statek oddělen ohradní zdí s bránou a brankami. Areál statku je situovaný na V straně návsi. Objekty se rozkládají po obvodu rozlehlého dvora, dům čp. 5 na S straně dvora, dům čp. 65 na J straně dvora. Od návsi je statek oddělen ohradní zdí s bránou a brankou. Zahradu uzavírá velká zděná (kámen, částečně cihly) dvoumlatá stodola. Střecha je krytá betonovou taškou s datací 1935. Stodola však není chráněná, je jen součástí areálu usedlosti. Do návsi je usedlost uzavřená nízkou zdí s vrátky a nízkými vraty. Dům čp. 5 je orientovaný štítovým průčelím do návsi, je zděný (lomový kámen), z větší části omítnutý, přízemní. Průčelí do návsi bylo původně členěno lisénami, v současnosti je však fasáda hladká. Okna jsou zcela novodobá, nedělená, profilovaná hlavní římsa krytá taškami odděluje přízemí a štít, který je bohatě vykrajovaný ve stylu selského baroka. V horní třetině štítu jsou dvě menší okénka. Dům má vchod ze zápraží, do dvora je přistavěná novodobá veranda. Interiér je trojdílné dispozice, z části jedno a dvoutraktové. Přední obytná prostora je plochostopá, další dvě mají dochované plackové klenby. Na obytné prostory navazoval chlév (klenba), v současnosti částečně upraven k bydlení. Vedle vstupu do prostor původního chléva se dochovalo starší dvoukřídlé okno členěné na šest tabulek. Střecha stavení je sedlová, krytá pálenými taškami, částečně bobrovkami (polovina domu). Plocha střechy směrem do dvora je prolomena dřevěným vikýřem s otvorem na vhazování sena a sedlovou stříškou krytou bobrovkami. Východní štít domu je bedněný svislé kladenými prkny. Krov nebyl zpřístupněn. Dům čp. 65, původně výměnek usedlosti čp. 5, po rozdělení samostatné čp. 65. Dům je rovněž orientovaný štítovým průčelím do návsi, je zděný (lomový kámen,východní štít pálené cihly), omítnutý (opadává), přízemní. Průčelí do návsi je členěno stejně jako u domu čp. 5. Štít má rovněž tvarovaný obrys. Střecha je sedlová, nově pokrytá pálenými taškami. Objekt je v celém rozsahu patrně obytný. Nechráněná stodola je zděná (lomový kámen), dvoumlatá se sedlovou střechou krytou dvoudrážkovou betonovou taškou v kontrastní barvě, na níž je datace 1935. Předmětem památkové ochrany je dům čp. 5, dům čp. 65, ohradní zeď s branou a brankami a příslušné pozemky areálu.