hrad

Mohutný hradní objekt situovaný na temeni vysokého žulového kopce, cca 7 km jihozápadně od Sedlčan. Nachází se na východním okraji jádra stejnojmenné obce, z jejíž návsi vede přístupová cesta do hradu. Hrad byl podle dostupných pramenů vybudován na konci 14. století Purkartem z Janovic, jako novostavba. Jádro areálu tvoří tzvv. Horní hrad,sestávající z dvojice paláců spojených hradbami, svírajícími mezilehlé obdélné nádvoří. Půdorysný tvar jádra přizpůsobený tvaru skalní plošiny je protáhlý, západovýchodně orientovaný, k východu se zužuje. Brána jádra se nachází uprostřed severní hradby. Hradní jádro obkružuje nepravidelný parkán, s branou při jihozápadním oblém nároží. Na jihu přiléhá k jádru hradu pozdně gotický Dolní hrad, lichoběžníkového půdorysu ohrazený vlastní hradbou s branou na západní straně, chráněnou vysokou hranolovou věží - hláskou situovanou jižně od brány. Na hlásku navazuje směrem k východu budova purkrabství. K oběma těmto částem hradu je ze západu připojeno barokní předhradí, zahrnující ohradní zeď s první bránou, přístupový most jádra hradu a domek kastelána na jihu, před hláskou. Předmětem ochrany jsou všechny součásti hradu, jmenovitě: západní palác; východní palác s věží; hradby horního hradu; parkán s parkánovou hradbou, branou a zástavbou; opevnění Dolního hradu s bránou a věží; budova purkrabství; ohradní zeď předhradí s barokní bránou; most; dům kastelána, a všechny parcely areálu.