dům

Dům č. p. 78 se nachází ve východní frontě náměstí, je v pořadí druhý jižně od Katovy uličky. Jedná se o jednopatrový řadový dům na hloubkové parcele. Hlavní budova je obdélného půdorysu, která pokračuje krátkým „krčkem“ do dvorního patrového křídla obdélného půdorysu. Na zadní straně zahrady probíhá městská hradba. Hlavní (západní) průčelí je tříosé, vrcholně barokní formy z období kolem roku 1750, vrcholící ve střední ose vikýřem s volutovými křídly po stranách v ose zvýšeným půleliptickým obloukem s vázou. Vstup ve střední ose průčelí ukončený obloukem s vykrojenými kouty a segmentovým nadpražím je rámován štukovou šambránou. Nad vstupem je symetricky umístěná dvojice volut, sbíhající po stranách festony, k nimž se po stranách připojují další ve výši lichoběžníkového klenáku. Po stranách je nakoso situována dvojice pilastrů s volutovými hlavicemi, na spodní straně spojenými do polokruhové čabraky s lištovou dekorací. Vstup vyplňují dvoukřídlé neobarokní dveře z konce 19. století. Náplň je v horních dvou třetinách prosklená obloukovitě ukončená. V nadsvětlíku paprsčitě uspořádaná mříž, opět z konce 19. století. Po stranách průčelí v přízemí hladké liseny oddělené kordonem od pilastrů patra ukončených plochými volutovými hlavicemi. Patro je dále členěno lisénovými rámci. Tři okna prvního patra jsou na rozdíl od oken přízemí zvýrazněna plastickými bohatě řešenými supraportami. V bočních osách jsou segmentové, uprostřed trojúhelníková. Ve vlysu pod římsami je bohatá štuková dekorace. Střední osa je dále zvýrazněna segmentově prohnutou korunní římsou, pod obloukem římsy je okulus uzavřený mřížkou. Nad římsou je střešní zděný vikýř s bočními volutami ukončený polokruhově zdviženou římsou, nad kterou je v ose umístěna váza. Na volutách spočívají drobné soklíky, na kterých údajně bývaly sochy andílků. Okna jsou dřevěná čtyřkřídlá, v horní třetině dělená poutcem. Dvorní (východní) průčelí hlavní budovy je dvouosé a je výrazně novodobě upravené. Vpravo je prolomeno širokým vstupem s dvoukřídlými dveřmi, vlevo vysokým dvoukřídlým oknem. V patře jsou okenní otvory. Jižní průčelí spojovacího křídla („krčku“) je kolmé k východnímu průčelí hlavní budovy. Je hladce omítnuté, dvouosé, ve všech osách jsou okenní otvory. Západní průčelí dvorního křídla je rovněž jako celé křídlo hladce omítnuté, v přízemí prolomeno vstupem v ocelové zárubni. Jihozápadní nároží je okoseno do výšky cca 130 cm a okosení je zdobeno mělkou barokní mušlí v konše. Jižní průčelí má v přízemí vlevo niku se segmentovým záklenkem, vpravo od ní je vstup do přízemí. V patře jsou dvě novodobá okna. Východní průčelí je dvouosé, v přízemí vlevo novodobé dvoukřídlé dveře, vpravo okenní otvor. V patře dvě novodobá nečleněná okna. Severní průčelí v přízemí bez otvorů, v patře s jedním okenním otvorem po pravé straně.