venkovský dům

Samostatně stojící přízemní dům s podloubím a štítem do náměstí, převážně roubený, se sedlovou střechou (plech). Průčelí do náměstí mělo původně tři pole podloubí na dřevěných osmibokých sloupcích s kamennými patkami spojených průvlakem, který nese stropní trámy s olištovaným záklopem. Pravé pole loubí bylo zřejmě druhotně zazděno (do podloubí dveře a šestitabulkové okno). Stěna podloubí je omítaná (možná druhotně vyzděna?). Zleva sem vede obdélné čtyřtabulkové okno, dále dveře s dřevěnou zárubní a ležatým nadsvětlíkem (jsou asymetricky dvojkřídlé, klasicistní), následuje proti střednímu poli vstup a výkladec krámu, které jsou zabedněny. Vlevo ode dveří je okénko do sklepa. Trojúhelný štít má v horní části volské oko, v dolní uprostřed dvě větší šestitabulková segmentová okna v líci a po stranách dvě trojúhelná okénka. Uliční průčelí: je šestiosé, 2 osy zprava mají okna větší a výše posazená, šestitabulková, kdežto zbylá okna jsou čtyřtabulková. Všechna jsou dvojitá v líci s dřevěnou šambránou a parapetem. Stěna je roubená, bez omítek, v zadní části se stěnovými kleštinami, nátěr červený + bílé spáry. Nevýrazný přesah střechy je podepřen tesařsky okosenými přesahy trámů. Dvorní průčelí: je čtyřosé s šestitabulkovými okny, štít je svisle obedněn a olištován, ve vrcholu s drobným okénkem a obloučkovou lištou.