venkovský dům

Samostatně stojící přízemní dům se štítovou orientací, v přední části zděný s vápennými omítkami (nátěr okr x bílá), v zadní části roubený s dřevěným štítem. Střecha sedlová, plech Průčelí do náměstí je pětiosé, uprostřed vstup v pravoúhlé nice s dřevěnou zárubní a ležatým, římsou odděleným nadsvětlíkem, dveře jsou dvoukřídlové, z konce 19. století. Okna jsou obdélná s podokenními římsami a profilovanými šambránami, vlevo od vstupu jsou původní dvoukřídlá osmitabulková, vpravo jsou vnější křídla nepůvodní. Sokl je upraven z hrubě opracovaných pískovcových bloků. Přízemí i trojúhelný štít mají lesenové orámování a jsou odděleny jemně profilovanou kordonovou římsou. Ve štítě uprostřed jsou dvě větší šestitabulková okna ve vpadlých profilovaných šambránách a ve cviklech 3 okénka. Boční průčelí vpravo je hladce omítané s nevýrazným přesahem střechy a jedním ležatým okénkem s kamenným ostěním. Boční průčelí vlevo: stěna opatřena stříkanou vápennou omítkou okrové barvy, na rohu při náměstí svislá lesena. Zadní část domu lehce ustupuje, v horní polovině je obedněna. Asi v polovině je průčelí přerušeno přístavkem záchodů, který zakrývá původní boční vstup s pravoúhlým pískovcovým ostěním. Následuje čtyřosá část s viditelným žlutě natřeným roubením, jejíž šestitabulková dvojitá okna mají dřevěné šambrány a parapety. Sokl je vyzděn z cihel, spáry roubení jsou vyplněny červenou mazanicí. Dvorní průčelí je opět pětiosé, okna v přízemí čtyřtabulková, přesah stropních trámů je místy podepřen příložkami. Štít v dolní části svisle bedněný, olištovaný, v horní části nad podlomením má vstřícné klasovité bednění s ozdobnou střední lištou a dvěma kvadrilobickými okénky. Okna ve štítě jsou sdružena, šestitabulková ve špaletě, s jednoduchou šambránou a parapetem.