venkovská usedlost

Rozlehlý areál bývalé rolnické usedlosti (přibližně na půdorysu trojúhelníku) se nachází ve V části vsi, podél místní komunikace. Jednotlivé objekty (dům, hospodářské stavení, chlévy a stodola) jsou pravidelně rozmístěny kolem obdélného travnatého dvora. Roubený dům "v kožichu" vymezuje Z stranu dvora usedlosti podél silnice. Na dům pak navazují kolmo (s odstupem několika metrů) na J straně na půl zděné a na půl roubené hospodářské stavení a na S straně zděný (z pískovcových kvádrů/cihel) objekt chlévů. V stranu dvora usedlosti uzavírá objekt průjezdní stodoly. Směrem k J a pak dále směrem k V se rozprostírá zahrada. Areál přístupný od hlavní komunikace železnou novodobou brankou je shodně v celém rozsahu ohraničen drátěným plotem ukotveným v železných sloupcích. Předmětem ochrany je dům čp. 5, hospodářské stavení, stodola a pozemky vymezeného areálu. V prostředí památky se nacházejí ještě nechráněný chlév a dřevník.