areál zámku

Zámek a město Moravský Krumlov se rozkládají na skalnaté ostrožně obtékané meandrem Rokytné. Zámek je postaven v nejužším místě šíje tak, že střežil vstup do města, dnes vede do města silnice kolem jižní strany zámku. Stavební soubor zámku zahrnuje vícekřídlou hlavní budovu a budovu stájí v předzámčí, které je vymezeno ohradní zdí s několika vjezdovými, nyní slepými branami a akcentováno osmibokou kašnou situovanou uprostřed. Součástí zámeckého areálu je také přírodně krajinářský park s ohrazením členěným klasicistními branami a s dalšími drobnými nemovitými objekty, pod parkem prochází klasicistní komunikační tunel. Hlavní zámecká budova nese stopy komplikovaného stavebního vývoje. Jedná se o srostlici čtyř dvoupatrových jednotraktových křídel završených sedlovými střechami, která uvnitř svírají dvě vnitřní nádvoří. Obě mají mírně lichoběžníkový tvar a jsou na třech stranách lemována arkádami, menší má k východní straně přistavěno arkádové schodiště. K jihozápadnímu a jihovýchodnímu nároží jižního křídla přiléhají jednopatrová stavení bran, která jsou spojena dlouhým průjezdem, završena jsou valbovými střechami, nad průjezdem je situována terasa. Ze severovýchodního rohu budovy vystupuje malé jednopatrové křídlo archivu završené valbovou střechou. Z jihovýchodního nároží vyrůstá dominantní šestipodlažní hranolová věž s krytým arkádovým ochozem okolo posledního podlaží, nad kterým vyrůstá zděná oktogonální nástavba otevřená obdélnými okenními otvory a krytá kupolí, na níž je posazena kamenná lucerna s korouhvičkou na vrcholu. Hmota další věže, později ubourané, je skryta v jihovýchodním nároží stavby. Hlavní vstup do zámku je situován na ose východního křídla skrze vstupní rizalit s volutovým štítem. V západním křídle je umístěn vstup do zahrady. Na severním obvodu předzámčí je postavena jednopatrová budova koníren a kanceláří s protáhlým obdélným půdorysem krytá valbovou střechou, hlavní dlouhou fasádou je orientována k jihu. K ní je přiloženo schodiště do patra tvořené dvěma přímými protilehlými rameny krytými mohutně vysazenou fabionovou římsou a na ní posazenou stříškou. Mezi rameny schodiště je situován hlavní vstup ve tvaru edikuly s pamětním nápisem ve vlysu, boční vstupy jsou na východním a západním konci této fasády. Průčelí je prolomeno 21 osami, v přízemí jsou vesměs ležatě obdélné okenní otvory s kamenným ostěním, v patře jsou okna rámována lištovou šambránou, nad okny se střídají segmentové a trojúhelné frontony, pod okny na podokenní římsy navazují vpadlé parapetní výplně. Přízemí je od patra odděleno plochou kordonovou římsou, stavba je završena vyloženou korunní římsou a nároží jsou zdobena armaturou. Nad vstupem v západní části jižního průčelí jsou sluneční hodiny. Budova je jednotraktová (v patře s recentními příčkami), prostory jsou zaklenuty valeně s výsečemi s hřebínky, v několika prostorách je klenba zrcadlová. Ohradní zeď je přibližně 3 m vysoká, zděná z cihel, omítaná, krytá bobrovkami. Jsou v ní vestavěny čtyři mohutné, dnes zaslepené brány modelované pilastrovými bosovanými edikulami završené trojúhelnými frontony, v supraportách pod kladími frontonů jsou umístěny bohatě tvarované kartuše nesoucí znaky z polí lichtenštejnského knížecího erbu. V jihovýchodní části zdi je prolomen recentní, dnes využívaný vjezd uzavřený mříží. Kašna je oktogonálního tvaru složená z kamenných desek konvexně-konkávního tvaru se zesílenými nárožími. Uprostřed je osazen kamenný sloup s hlavicí zdobenou reliéfním rostlinným dekorem, ze které ústí dva chrliče. Na ní je nasazen kuželový nástavec završený profilovaným abakem nesoucím čuček. Západním a jihozápadním směrem od zámku se rozkládá rozsáhlý přírodně krajinářský park založený na značně členitém terénu, původní renesanční zahrada byla situována před západním průčelím zámku. V současnosti je parkový komplex rozdělen komunikací, která dříve bývala překlenuta mostem spojujícím obě části. Park je oplocen cihlovou ohradní zdí prolomenou klasicistními pilířovými branami, protkán je sítí pískovaných cest. V parku se nachází stavba mostu, tenisový kurt se zázemím, pódium, srub a tunel zajišťující průjezd k někdejšímu zámeckému pivovaru. V jižní části praku stojí dům zahradníka se skleníkem.