venkovská usedlost

Areál bývalé rolnické usedlosti čp. 51, situovaný v horní části mšeckého náměstí, tvoří dnes nárožní obytný dům s navazující vjezdní branou na záp. straně nevelkého zhruba obdélného travnatého dvora a hospodářským stavením v zadní vých. části dvora. V sousedství usedlosti dnes stojí nové nákupní středisko. V souvislosti s výstavbou obchodního domu bylo patrně ubouráno ostatní hospodářské příslušenství usedlosti na sev. straně dvora. Součástí usedlosti je i studna stojící před západním průčelím na veřejném prostranství vedle chodníku a vzhledem k archaickému typu pumpovacího zařízení je i toto vybavení součástí reálu památky. Předmětem ochrany je: obytný dům čp. 51, hospodářské stavení ve dvoře, vjezdní brána a pozemek vymezeného areálu.