venkovská usedlost

Usedlost je situovaná v západní části návsi. Sestává z obytného domu, umístěného na severní straně obdélného dvora, jehož východní průčelí je orientováno do návsi. Z levé strany k domu přiléhá brána s brankou a na ní dále navazuje výměnkářský domek, který je označen samostatným čp. 64. V jizápadním rohu dvora stojí z části otevřená kolna. Na ní navazuje zeď s jednoduchou dřevěnou dvoukřídlou branou, která odděluje dvůr od zahrady a sadu. Na západní straně zahrady je na osu brány umístěná hrázděná stodola pocházející původně z Telců. Na konci ovocného sadu, v jeho jihozápadním rohu je situovaná sušárna na ovoce. Předmětem ochrany je dům čp. 10, výměnkářský domek čp. 64, kolna, brána, stodola, sušárna na ovoce a k tomu náležející pozemky.