synagoga

Stavba je umístěna v prostoru bývalého židovského gheta v Hořicích, ze kterého zůstala již jen ulička v půdoryse města. Stavba je obdélného půdorysu, delší stranou přiléhající k uličce směrem na její severní stranu. Stavba má sedlovou střechu, oplechovanou pozink v červenohnědém nátěru. Severní strana objektu má tři osy. Čelně zleva dvě okna na výšku, vysoká s kamenným ostěním a páskem vysazeným při okraji. Nahoře je segment s rovnými úseky po stranách a ušima. Parapetní římsa je profilovaná. Třetí osa čelně zleva ke vstupu je přístavek se sedlovou stříškou. Římsa pod stříškou přístavku je kamenná. Těsně za a nad přístavkem vchodu je zapuštěné segmentové okno. Na sever pod kamennou korunní římsou s profilem desky a podvalku je obloučkový vlys pod vystouplými pilovitými pásky ven odstupňovanými. Dveře dvoukřídlé se segmentem nahoře, jehož půle je součástí každého křídla. Profilované kazetové jsou tři na každém křídle. profilovaná klapačka pod segmenty a v horní části dveří profilované římsičky. Klika nová, zcela obyčejná, méně vhodná. Dveře původní ze druhé poloviny 19. století. Čelně vlevo na zdi přístavku vstupu je bílá mramorová obdélná pamětní deska s nápisem vhloubeným a červeně barevným. Typem písma odpovídajícím vročení nápisů. Text: "Tato budova sloužila dříve Bohoslužebným účelům Židovské náboženské obce v Hořicích, jejichž příslušníci padli za oběť Fašistické rasové perzekuci v letech 1939 - 1945. Budova slouží obřadům církve ČSL od roku 1956". Těsně za a nad přístavkem vchodu je zapuštěné segmentové okno. Na sever pod kamennou korunní římsou s profilem desky a podvalku je obloučkový vlys po délce delší strany budovy. Obloučky vlysu mají směrem dolů čtyřhranné vyžlabení kónické konzoly, dole s koulí. Z východní strany v přízemí jsou dvě vysoká zaslepená okna s kamenným ostěním a profilovanou římsou parapetu. Stejné provedení stejných oken jako na severní stranu. Mezi okny zaslepenými je výše ve středu kruhové okno s kovanou mříží dekorativní židovské hvězdy. Zcela nahoře ve štítu je malé segmentové okénko s oplechovaným, parapetem. Okapy plechové, po obou delších stranách budovy, (pozink). Podezdívka budovy je kamenná, desková z pískovce, asi 5 cm předstupuje a 40 cm je vysoká. Mění svou výšku podle sklonu terénu. Ze strany západní, uprostřed zdi pod štítem je okno spíše na výšku s profilovaným kamenným ostěním. Vnitřní hrana ostění okna je oříznutá výžlabkem dovnitř a má při vnějším okraji profilovaný, ven vystupující pásek. Okno je pravoúhlé, nahoře po stranách s ušima a tenká deska jako parapetní římsa. V okně pevná, kovaná mříž.