krucifix na podstavě

Při výjezdu z města směrem na Jeníkovice, v místě kde končí zástavba, na kopci, vlevo mezi silnicí a polem, vedle dvou vzrostlých lip stojí krucifix. Celek, umístěný na kamenné základové desce, je složen z trojdílného kamenného podstavce, druhotně doplněného obrácenou sloupovou ionskou hlavicí, do níž je zapuštěn mladší kovový kříž. Sokl podstavce je dvakrát odstupněný, dolní stupeň má rytý rámec, horní zakončený zvonovnicovým profilem, zdobí ornamentální rostlinný pás. Dřík soklu je na čelní stěně zdoben reliéfem Panny Marie stojící na zdobné konzole tvaru kalichu, kolem které je po obvodu dříku ornamentální rámec – po stranách s motivem penízku, nad hlavou rozviliny, tvořící baldachýn. Římsa podstavce ve středu lehce vzdutá, římsa zdobena vztyčenými volutami svírajícími stylizovaný květ. Na tuto část je nasazena obráceně čtyřstranná iónská volutová hlavice kruhového sloupu. Rozměry: Základová deska – 120 x 95cm základna soklu 70cm celková výška 330cm, z toho kříž 130cm, sokl 200cm (až po patu kříže, tj. včetně písk. postamentu) reliéf PM 50cm hranol soklu š.46 cm, šíře krycí desky (s přesahem) 66 cm