židovský dům

Dům stojí v někdejší židovské čtvrti na západní straně malého náměstí mírně lichoběžníkového půdorysu vlevo naproti synagoze. Obytná budova, obrácená hlavním vstupním průčelím do náměstí, uzavírá ze západní strany jeho sevřený, téměř intimní prostor. Součástí památky je ohradní zeď v těsné blízkosti západní obvodové zdi domu. Dům byl postaven pravděpodobně v poslední třetině 18. století. Architektonicky méně náročná stavba představuje charakteristický chudší měšťanský dům v malém českém městě sklonku barokní epochy. Dům sám o sobě má přes neokázalost a absenci zevní i vnitřní výzdoby nespornou památkovou hodnotu. Jeho nenahraditelný význam však vystupuje především v kontextu okolní zástavby židovské čtvrti. Kosovohorské ghetto se vzácně dochovalo jako relativně izolovaný ostrůvek v rámci městského organismu ve své půdorysné osnově se sítí úzkých uliček a přes úpravy většiny domů ve 2. polovině 20. století dosud nebyla podstatněji narušena ani jeho hmotová skladba. Dům čp. 127 je organickou součástí tohoto urbanistického celku a svojí hmotou uzavírá prostor malého komorního náměstíčka bývalého ghetta. Hodnotu domu zvyšuje i skutečnost, že se dochoval v autentickém stavu, neboť nebyl v pozdější době na rozdíl od okolních budov podstatněji přestavován.