usedlost

Areál usedlosti čp. 53 je umístěn na severu obce Zubrnice mimo její vlastní centrum. Skládá se z patrového obytného domu se sedlovou střechou a na něho kolmou stavbou stodoly s kolnou. Obytný dům je orientovaný štítovou stranou ke komunikaci, od níž jej odděluje plaňkový plot na nízké kamenné zídce. Plotové dílce jsou tvořeny vodorovnými prkny, na nichž jsou natlučeny svislé plaňky. Vcelku jsou dílce upevněny ke kovovým trubkám zapuštěným do zídky. Oplocení vymezuje celý areál usedlosti. Obytný dům stojí na obdélném půdorysu, je patrový s převýšeným podkrovím. Zdobné štítové průčelí je akcentováno červeným pásem, nárožními pilastry se širokou hlavicí a masivní profilovanou korunní římsou. Objekt je dělen průběžnou kordonovou římsou. Vyjma zmíněné červené je štít opatřen světle šedým nátěrem. Zbytek objektu je bílý. Štít je bez omítky a je viditelné cihlové zdivo. Krytinu tvoří šedohnědá esovka. Průjezdná stodola s kolnou přiléhá zhruba kolmo ze severní strany k obytné budově, hřeben sedlové střechy je orientován ve směru severovýchod – jihozápad. Postavena je na obdélném půdorysu se sedlovou střechou s krytinou z dvojitě kladených bobrovek. Objekt je stavěn z kamenného zdiva, štít je vyskládán z cihel. Vnější plášť je bílý, přístupný je z okapní strany směrem od obytného domu úzkými dveřmi a širokými dřevěnými vraty. Severní okapní strana obsahuje dřevěná dvoukřídlá vrata v širokém otvoru se stlačeným obloukem. Vrata jsou umístěna tak, aby byla stodola průjezdná. Ve stěně jsou dále úzké obdélné větrací otvory. Štítová strana směrem do ulice není omítaná. Ve štítu nad korunní římsou jsou na uliční straně na výšku obdélné jednokřídlé dveře pro nakládání sena s dřevěnou ven otevíravou výplní.